NATO: Osiromašeni uranijum nije uzrok zdravstvenih rizika

NATO: Osiromašeni uranijum nije uzrok zdravstvenih rizika Izvor: REUTERS/Yves Herman

Komitet NATO je na osnovu nezavisnih dokaza došao do zaključka da upotreba osiromašenog uranijuma tokom sukoba na Kosovu, nije bila uzrok trajnih zdravstvenih rizika, navodi NATO štab u odgovoru N1.

"Osiromašeni uranijum je veoma gust metal, zbog čega ga neke zemlje koriste za izradu oklopa ili municije. NATO se veoma ozbiljno bavi ptianjima zdravlja i životnog okruženja. Zbog toga je NATO formirao komitet za osiromšeni uranijum 2001. godine. Komitet je forum za razmeu informacija o mogućim rizicima po zdravlje ljudi povezanim sa osiroamšenim uranijumom", navodi NATO.

NATO navodi i da je program UN za životnu sredinu u svom izveštaju iz 2001. godine zaključio da lokacije sa osiromašenim uranijumom nisu značajne po pitanju rizika po zdravlje ljudi.

"To su naučne činjenice", dodaju iz NATO.

Komentara 77

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

100

Nas ce pobiti izduvni gasovi iz vozila bez Pdf filtera i katalizatira a ne nikakav Uranium.Smesno.Pa valjda bi i danas oboleo neki Nato vojnik na Kosovu ili Albanci da ima istine u tome?

2 115

Bаtаnidzа.

Све оно што уништава биљке и животиње ( инсекте) је штетно за све, а поготово вештачки направљене материје па и тај уранијум. А и човек је врста животиње. И управо човек је упоран у уништавању свега живог. Јер ти сви отрови немају моћ препознавања па да неког отрују а неког прескоче, већ редом трују.

149 1

Dejan

Kako je krenulo jos ce ovi NATO naucnici dokazati kako su bombe na Hirosimu i Nagasaki bile multivitaminski lek japanskom narodu ... nadam se da u ovom veku postoji mogucnost radjanja nekog novog Arcibalda Rajsa u zapadnom svetu koji nece cutati i gaziti svoju profesiju vec raskrinkavati vojnu masineriju koja ne preza od niceg.

144 4

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo