Zabranjen uvoz sve hrane životinjskog porekla iz Mađarske

Zabranjen uvoz sve hrane životinjskog porekla iz Mađarske Izvor: N1

Ministarstvo poljoprivrede Srbije saopštio je da je na snazi zabrana uvoza i tranzita svih pošiljki hrane životinjskog porekla iz Mađarske, zbog pojave prvog slučaja afričke kuge svinja (Pestis Suum Africana) kod divljih svinja u toj zemlji.

U saopštenju se navodi da su nadležni organ za poslove veterinarstva i bezbednosti hrane Mađarske, po obaveštenju Evropske unije i Međunarodne organizacije za zdravlje životinja (OIE), obavestili Ministarstvo poljoprivrede Srbije o pojavi te bolesti u Mađarskoj.

Mera zabrane uvoza i tranzita svih pošiljki hrane životinjskog porekla iz Mađarske, doneta je kako se afrička kuga svinja ne bi proširila u Srbiji.

"U narednom periodu preduzimaće se više zakonom propisanih mera od kojih je trenutno najznačajnija potpuna kontrola unošenja hrane životinjskog porekla iz Mađarske", istakli su iz Ministarstva poljoprivrede.

Navedena mera će se sprovoditi u saradnji Ministarstva poljoprivrede – posebno granične veterinarske inspekcije i veterinarske inspekcije, sa Upravom carina i Upravom granične policije.

Veterinarska inspekcija će u narednom periodu pojačano nadzirati promet hrane životinjskog porekla na svim mestima na kojima se uobičajeno obavlja promet ove vrste hrane.

Ministarstvo poljoprivrede upozorilo je potrošače da ne kupuju hranu životinjskog porekla na mestima koja nisu pod stalnim nadzorom veterinarske inspekcije.

Veterinarske stanice i veterinarski instituti će u saradnji sa veterinarskom inspekcijom, vršiti intezivan aktivan i pasivan nadzor farmi svinja kako bi se podigao nivo preventivnih i biosigurnosnih mera i sprečilo eventualno unošenje virusa afričke kuge svinja u populaciju domaćih svinja.

Vlasnici svinja upozoreni su da je, radi sprečavanja pojave bolesti, najvažnije sprečiti bilo kakav kontakt sa divljim svinjama, što se posebno odnosi na lovce, ljubitelje prirode i druga lica koja posećuju lovišta ili prirodu u inficiranim državama.

Tagovi: Mađarska , uvoz , svinje

Komentara 26

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Zoran

Haaaa...haa...Nisam znao da je Mađarska Africka zemlja .A ostale zemlje u našem okruženju nisu i iz njih ne može da se unese "meso iz Afrike " .Nego u Mađarsku idu sve više građana u šoping po meso i mesne prerađevine koje su kvalitetnije i jeftinije nego meso iz Srbije .Na ovaj nacin žele da nas primoraju da kupujemo meso sumnjivog porekla i kvaliteta od naših mangupa ....Hvala

32 5

sasa

ne plasim se ja! kako da se plasim, kada vulin i gasa i stefa uzlecu i unistavaju ciljeve cas posla, cim se upali lampica na superekranu koji prati sve nase granice. migrant, bre, ne moze da predje neopazeno, a kamoli da predje zarazena divlja svinja! nemojte da se smesni, odakle bilo kakva opasnost sa ova tri budna oka i svevidecim okom vucicevim, ako neko slucajno zaspi?! pa, i ako predju, tu je nedim modifikovani da podigne prag deset puta i onda ce i te africkokuzne svinje da budu pogodne za ljudsku ishranu, i u cemu je problem!?

17 1

istina

Čoveče uvozimo afričke svinje. Ja dam ujaku 200 evra (da bude pošteno inače poklonio bi mi svaki put) i svake godine dobijem slaninu, suvo meso, kobaje i čvarake u količini dovoljnoj za porodicu. Ako nekad nešto pojedem to je klopa iz restorana koju jedem dok sam na poslu.

11 5

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo