Tužiteljka s Krima u Srbiji neprijatno iznenadila Ukrajinu

Zamenica predsednika Odbora za bezbednost i borbu protiv korupcije ruske Dume Natalija Poklonskaja, koja je pod sancijama EU i SAD, u Skupštini Srbije sastala se sa članovima Odbora za dijasporu. Ona je u Srbiju došla na poziv lidera Dveri Boška Obradovića koji je prošle sedmice boravio na Krimu. Ambasada Ukrajine oštro je reagovala na ovu posetu.

Izvor: N1

Prva zvanična poseta zamenice predsednika Odbora za bezbednost i borbu protiv korupcije ruske Državne dume Natalije Poklonskaje van Rusije je u Srbiji. Na poziv Dveri je došla, a sastala se sa članovima Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu.

Poslanik Dveri Ivan Kostić nije krio zadovoljstvo zbog posete Poklonskaje. “Za nas je velika čast što je danas ona prvi put u jednoj državi od kad je postala poslanica u ruskom parlamentu, zato što se ona nalazi među brojnim članovima ruske države koji su pod sankcijama EU i SAD”, istakao je on.

Nekadašnja tužiteljka Krima Poklonskaja prisustvo u Skupštini Srbije iskoristila je da Ukrajinu optuži za ozbiljne zločine i poruči da je Krim Rusija, a Kosovo Srbija.

“Oni ubijaju decu, starce, žene, oni malu decu unakazuju, naselja i gradove, regione, uništavaju i bombarduju, žive ljude su maja 2014. spalili u Odesi i to samo iz jednog razloga - zato što su Rusi”, tvrdi Poklonskaja.

Poslanik vladajućeg SNS-a Aleksandar Marković koji su se sreo sa poslanicom Državne dume, misli da takav potez neće uticati na odnose sa zvaničnim Kijevom i na putu Srbije ka EU.

“Približavanje Srbije Evropskoj uniji, u krajnjem slučaju, ulazak Srbije u EU, ne može, niti će, ni na koji način ugroziti bratske i prijateljske odnose sa Rusijom”, uveren je Marković.

Mogu li takve optužbe Poklonskaje izrečene u Skupštini Srbije ugroziti diplomatske odnose sa Ukrajinom, koja takođe nije priznala nezavisnost Kosova?

ivica dačić Izvor: N1

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić odgovara da nije obavešten o poseti.

“Taj deo toga nije išao preko Ministarstva spoljnih poslova, tako da mi strogo vodimo računa kada je reč o državnim kontaktima da mi ne iritiramo bilo koju stranu. Mi poštujemo princip teritorijalnog integriteta, tako da se nadam da je to sve utemeljeno na našim političkim stavovima”, navodi Dačić.

Iz Ukrajinske ambasade u Beogradu poručuju da se Poklonskaja nalazi na poternici ukrajinskog tužilaštva.

“Dakle, ona koja poziva na rušenje teritorijalne celovitosti, na državnu izdaju, na kršenje osnovnih ljudskih prava i bespravna gonjenja, smatra se kod srpskih poslanika osobom za saradnju. Šta će srpski narod naučiti od takve ličnosti? I što je najgore, kako će izgledati srpski narod u očima Ukrajinaca”, pitaju se u ambasadi Ukrajine.

Ukrajinski ambasador dodaje i da očekuju da Vlade Srbije osudi susret sa Poklonskajom kom su prisustvovali i poslanici vladajuće koalicije.

Komentara 58

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Uki

Ukrajina bi sada trebala da prizna nezavisno kosovo pa da se neko priupita u srbiji da li zna sta radi...

14 15

Mile

Tuzna zemlja Srbija bez kompasa!

53 63

M

Bože kako je lepa....

64 32

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo