Gimnazijalci, dobro došli u 21. vek!

Od septembra će 70 gimnazija u Srbiji imati specijalizovana, informatička odeljenja. Učenici će tako uz tradicionalne gimnazijalske predmete učiti i programiranje. U planu je da svako odeljenje ima 20 učenika. U Ministarstu prosvete kažu da je to jedan od načina da vlada odgovori na potrebe tržišta rada na kojem trenutno fali 15.000 IT stručnjaka.

Izvor: N1

O tim odeljenjima učenicima u O.Š. "Kralj Petar" govorili su predstavnici Ministarstva prosvete, profesori informatike i predstavnici IT sektora iz Inicijative Digitalna Srbija

Učionice u gimnazijama su spremne, osmaci za N1 kažu - spremni su i oni - za nova znanja.

“Za početak pravljenje sajtova, možda grafički dizajn, a kasnije i samo kodiranje sajtova. Mislim, već znam deo toga, ali ne znam toliko dobro”, kaže učenik Marko Stamenković.

“Volela bih to da upišem zato što volim da se bavim informatikom i uopšte prirodnim naukama, a to mi deluje dobro i za karijeru dalju i uopšte dobra ideja. A posle toga može bilo šta drugo, a ipak se skupi neko znanje vezano za moderne nauke”, kaže učenica Teodora Vuković.

saša stojanović ministarstvo prosvete Izvor: N1

Za četiri gimnazijalske godine učenici će imati 934 časa informatike. Učiće o primeni računara, bazi podataka, savladaće i programiranje, objašnjava Saša Stojanović iz Ministarstva prosvete.

“Ono što Ministarstvo radi da taj kvalitet bude na zagarantovanom nivou jesu obuke nastanvika koji će držati nastavu iz predmeta vezanih za informacione tehnologije u specijalizovanim odeljenjima, i naravno pripremu odgovarajuće stručne literature koja će se koristiti u procesu nastave”, dodaje on.

nebojša bjelotomić saga Izvor: N1

Za IT sektor ovo je dobra vest. Kvalitetno obrazovanih IT radnika u Srbiji manjka, pa Nebojša Bjelotomić iz kompanije SAGA kaže da je važno da se učenici 21. veka što pre susretnu sa algoritamskim razmišljanjem.

“Dobra ideja ovih odeljenja je da u toku već srednjoškolskog obrazovanja privreda bude u kontaktu sa budućim kandidatima za posao, da ih pratimo i da negde računamo na njih kada završe fakultete da mogu da nam se pridruže, da mi znamo sa čim raspolažemo”, naveo je on.

Kandidati će polagati poseban prijemni: matematičke zadatke naprednog nivoa. Spisak gimnazija koje će imati IT odeljenja, datumi prijava i prijemnih ispita nalaze se na sajtu Ministarstva prosvete.

Komentara 10

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

MarkoNS

Kakve veze ima matematika i kodiranje?

3 7

Stormtrooper

Uraaaa tako je idemo svi u IT sektore. Dok za ostale poslove ćemo uvoziti strance. 😀😁🤡

24 5

Mia

Sve nejasno, nedorečeno, bez pripreme i plana...Sve preko noći i preko kolena.

38 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo