Vučić i Mišel: Balkan treba da ostane na vrhu prioriteta EU

Vučić i Mišel: Balkan treba da ostane na vrhu prioriteta EU Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Belgije Šarl Mišel ocenili su u Beogradu da Zapadni Balkan treba da ostane među prioritetima politike Evropske unije.

Vučić i Mišel ukazali su na zajedničkoj konferenciji za štampu na važnost postizanja rešenja o pitanju Kosova, navodeći da je za kompromis potrebno suštinsko razumevanje svih straha.

Srpski predsednik je naveo da je na sastanku bilo reći o sitaciji u regionu, bilateralnoj saradnji i evropskim integracijama, ali da je najvažnija tema bila postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa s Prištinom, dodajući da je to glavna prepreka na putu Srbije ka EU.

Kako je naveo, Srbija je spremna da razgovara o teškim rešenjima i postizanju kompromisa, ali da su za kompromis potrebne obe strane.

Govoreći o pitanju Kosova, Vučić je ocenio da je to pitanje "naše budućnosti".

Predsednik Srbije zahvalio je belgijskom premijeru na spremnosti da sasluša stavove Srbije i dodao da je Mišel izneo "neka nova rešenja" o kojima će biti reči u budućnosti.

"Ne mogu da kažem nešto više o tim predlozima, dok to ne bude deo politike EU i dok neki drugi faktori ne budu s tim predlozima saglasni", kazao je on.

Mišel je rekao da je on jedan od lidera EU koji se zalaže da Zapadni Balkan ostane visoko među prioritetima EU, navodeći da je EU raskrsnica i da je važno jačati saradnju i prosperitet.

On je naveo da smatra da je Srbija ključni činilac u regionu i izuzetno važna zemlja za Evropu i budućnost EU.

Govoreći o reformama koje Srbija mora da sprovede kako bi ušla u EU, uključujući vladavinu prava i slobodu medija, belgijski premijer je dodao da EU nije puki projekat koji se bazira na ugovorima, već na društvenim vrednostima.

"Papiri su na strani Srbije, ali ne i sila"

Govoreći o platformi za Kosovo koju je predložio predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji, Vučić je rekao da ta platforma nije nikakva platforma za dijalog i normalizaciju odnosa

"Ako je to platforma Prištine, ne znam uopšte o čemu žele da razgovaraju. Ta platforma znači - mi imamo sve, sve je u našim rukama, ako Srbija hoće da nas prizna, onda je u redu, a ako neće, onda je Srbija kriva za sve".

Srpski predsednik je rekao da je evropskim zvaničnicima, uključujući i visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiku Mogerini, pokazao papire koji su na strani Srbije, dodajući da sila nije na strani Srbije.

"Mi smo slabiji, ne od Albanaca, već od Amerike", rekao je on i dodao da Srbija ne pregovara s Tačijem, već sa zaštitinicima Kosova.

Govoreći o ispunjavanju obaveza iz briselskog dijaloga, posebno na formiranje Zajednice srpskih opština, Vučić je naveo da Priština za pet godina nije ispunila nijednu ugovornu obavezu i da nema poverenja da će to sada učiniti.

Dodao je da Srbi ne treba da očekuju "maksimalistička" rešenja kada je Kosovo u pitanju, ali da se ne smeju dopustiti ponižavajuća rešenja za Srbiju.

Izvor: N1

Komentara 31

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Svetozar R

Treba uzeti u obzir ovo što je rekao Mišel ali takođe i ono što je rekao Makron. Videćemo na kraju čija će na kraju prevagnuti ali na nama je svakako da radimo na tome da Srbija postane još uređenija, prosperitetnija i ekonomski još jača država.

99 3

Jelena

Makron je prica za sebe.

148 0

Kiza Zemunac

Sve je lepo to što govori Mišel ali EU bi trebala malo više delima, a manje rečima da pokazuje zainteresovanost za ovaj region i za nas kao državu Srbiju generalno.

2 147

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo