"Kavijar afera" - Azerbejdžan potkupio poslanike SE?

Poslanici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope suočavaju se s teškim optužbama za korupciju - u izveštaju nezavisnih stručnjaka koji je predstavljen u Strazburu, navodi se da postoji snažna sumnja da je više sadašnjih i bivših članova skupštine primalo mito u obliku novca i poklona kako bi lobirali u korist Azerbejdžana.

Izvor: N1

Na taj način je Azerbajdžan uspevao da spreči kritičke izveštaje o izborima ili stanju ljudskih prava.

Da li su parlamentarci Saveta Evrope umesto po sopstvenoj savesti glasali po diktatu azerbejdžanskih vlasti, a u zamenu za novac? Upravo to tvrdi grupa nezavisnih eksperata nakog istrage koja je trajala 10 meseci.

"Istražitelji su ustanovili da je nekoliko sadašnjih i bivših članova Skupštine Saveta Evrope, u aktivnostima koje se odnose na Azerbejdžan, delovalo u suprotnosti sa etičkim standardima Saveta Evrope. Zaključeno je da postoji snažna sumnja da su oni učestvovali u aktivnostima koruptivne prirode", navodi ta grupa.

U izveštaju se na 219 strana između ostalog navodi da je bivša sovjetska republika bogata naftom lobirala u Savetu uz pomoć novca, ali i velikodušnih poklona - pominje se kavijar, skupi satovi i tepisi, čak i boravci u luksuznim hotelima. Na taj način je Azerbajdžan uspevao da spreči kritičke izveštaje o izborima ili stanju ljudskih prava, među drugima i izveštaj iz januara 2013. o tretmanu političkih zatvorenika u toj zemlji.

U centru afere našlo se dvoje uglednih nemačkih političara, jedan italijanski poslanik, pa čak i nekadašnji predsednik skupštine Saveta Evrope Pedro Agramunt.

"Svi parlamentarci na koje se odnosi sumnja pozvani su da suspenduju sve svoje aktivnosti u Skupštini Saveta Evrope, dok se situacije ne istraži korak po korak", izjavio je predsednik SE Mišel Nikoleti.

Skandal, ne slučajno nazvan "kavijar-afera" izbio je uoči prolećnog zasedanja Skupštine Saveta Evrope, tela u kom sedi 47 država članica, od kojih su 28 zemlje Evropske Unije.

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Svedok saradnik

Svugde ima korupcije I ljudi alavih na pare. Ali za razliku od Srbije tamo takve ljude otkriju I kazne.

10 0

Еро са онога света

Па како сад то па то је једина институција у ЕУ којој ми тежимо да није корумпирана па нама кажу да се угледамо на институције у Бриселу па и та СЕ ма јок бре то је нека дезинформација коју су Руси и њихов Спутњик измислили?!

11 14

Sloba

Savet Evrope nije institucija EU

18 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo