U nesreći u Severnoj Koreji mnogo žrtava iz Kine

U nesreći u Severnoj Koreji mnogo žrtava iz Kine Izvor: Tanjug / CCTV via AP Video

U nesreći autobusa sa kineskim turistima u Severnoj Koreji poginulo je najmanje 36 ljudi, od kojih su 32 kineski državljani, a četvoro Severnokorejci, saopšteno je danas u Pekingu.

"Radi se o autobuskoj nesreći i istražujemo uzrok katastrofe", rekao je porptarool kineskog ministarstv spoljnih poslova Lu Kang na konferenciji za mediji.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova je ranije danas saopštilo da ima veliki broj nastradalih u nesreći koja se dogodila sinoć na jugu Severne Koreje, ali nije dalo njihov broj.

Nesreća se dogodila u nedelju uveče u provinciji Severni Hvangae, južno od glavnog grada Severne Koreje Pjongjanga, navelo je minsitarstvo u kratkom saopštelnju.

Snimci kineske državne televizije CCTV pokazuju olupinu autobusa u mraku i kišnom vremenu. Spasilačka vozila se vide da su na licu mesta, i prikazani su povredjeni kako se zbrinjavaju u bolnici.

Većina turista koji posećuju Severnu Koreju su iz Kine. Dve zemlje, koje su saveznici od Hladnog rata, dele dugu kopnenu granicu i redovni letovi vezuju Pjongjanga za više kineskih gradova.

Provincija Severni Hvanghae graniči se s Južnom Korejom, a tamo se nalazi i Kaesong, dobro posećeno turističko odredište i drevni glavni grad Koreje.

Korejski pomorski institut procenjuje da turizam generiše oko 44 miliona dolara godišnjeg prihoda za Severnu Koreju i da iz Kine dolazi oko 80 posto svih stranih turista Severne Koreje.


Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Zdravo

Nemaština kao turistička atrakcija....

45 26

bzv

Bila je i za naše ljude dok su Poljska, Češka, Mađarska, Rumunija i Bugarska grcale u bedi. Sećam se priča o tome kao su naši ljudi zakupljivali cele restorane, postrojavali konobare, bahateći se kao najgori primitivci, a onda se početkom devedesetih obrnuo ćurak.

52 2

Milojka

Srbija od turizma zaradjuje tek par miliona dolara.

12 6

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo