Brojne reakcije iz Beograda zbog odluke Hrvatske o Vulinu

Na odluku zvaničnog Zagreba da ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin do daljeg nije dobrodošao u Hrvatsku, stižu brojne reakacije iz Beograda. Srpski zvaničnici ističu da ovakva odluka ne doprinosi poboljšanju odnosa između dve zemlje.

Izvor: N1

Da li o poseti Aleksandara Vulina Hrvatskoj odlučuje Zagreb ili, kako je to juče rekao ministar odbrane Srbije, vrhovni komandant Aleksandar Vučić. Upravo nakon te izjave ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštilo je da Vulin nije dobrodošao u tu zemlju.

Gostujući na RTS-u ministar odbrane ocenio je da je takva odluka provokacija i pokušaj Zagreba da ućutka nekoga ko govori istinu o Jasenovcu.

Reagovala je i potpredsednica vlade Srbije Zorana MIhajlović koja kaže da je takva odluka predstavlja kršenje najosnovnijih prava na kojima počiva Evropa.  

"Sloboda kretanja i sloboda govora osnovna su prava na kojima poćiva Evropska unija. Međutim, ova evropska pravila u Hrvatskoj očigledno ne važe. A ako se ovakva odluka donese u vreme kada se Srbi, Jevreji, Romi i Hrvati sećaju stradanja u ustaškom logoru Jasenovac, onda ovakva zabrana ima i jednu potpuno drugu konotaciju i poruku", ocenila je Mihajlović.

Iz Vlade Srbije poručuju da ovakva odluka zvaničnog Zagreba ne doprinosi poboljšanju odnosa u regionu.  

"Ne bih se mešao u politiku Vlade Hrvatske. Oni vode svoju politiku, mi znamo koju politiku vodi Vlada Srbije. Trudićmo se da kao vlada, kao država, da najbolje odnose imamo sa svojim susedima, jer mislim da je to jedini način da i kao region i kao ovaj deo Balkana prosperiramo i da budemo uspešni i u ovom što radimo i da budemo jednog dana budemo rame uz rame sa najrazvijenijim zemljama Evropske unije", rekao je ministar Zoran Đorđević.  

N1: Kakvi su nam komšijki odnosi u regionu?

Rasim Ljajić: Korak napred, korak nazad, kao i uvek, kao da je 1998, a ne 2018. generalno u celom regionu.  

Gostujući u Novom danu novinar Milan Mišić istakao je da odnosi Srbije i Hrvatske poslednjih godina nisu bili dobri, a da su sada dodatno pogoršani.  

"Imali smo prvo Šešelja i njegovo navodno gaženje zastave od čeka je napravljena jedna predstava, a sada imamo Vulinovu provokaciju koji kaže o mojoj poseti odlučuje vrhovni komandant. Nije čak rekao ni predsednik Srbije da to malo ublaži nego je dao jednu vojnu dimenziju, a ne odlučuje Hrvatska. Hrvatska je kao što znamo suverena zemlja i naravno da se osetila pogođenom", smatra Mišić. 

Podsetimo, jedan od političkih kriterijuma za pridruživanje Evropskoj uniji je uspostavljanje dobrosusedskih odnosa i pomirenje u regionu.

Komentara 128

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Luckyboy

Ni ja ne bih Vulina u svojoj zemlji...

38 0

sofronije

Da je sreće, niko ne bi imao ministra odbrane kao što je naš. Što se tiče Hrvatske i njenih građana, u svakom žitu ima kukolja, kao i kod nas. Mi treba da počistimo ispred naših vrata, a njihovo negiranje istorije ništa im ne može pomoći. Činili su zlodela u drugom svetskom ratu i tu nikad ruke ne mogu oprati. Srbija je bila na sasvim drugoj strani i bespredmetno je o tome polemisati!!!

23 103

011

Četnici su bili na drugoj strani a na pravoj strani je bio NOP-narodno oslobodilački pokret, sa sve Hrvatima, Srbima, Slovencima, Bosancima pa i Albancima, i Crnogorcima (i oni, i oni naravno).....sve to umotano u Jugoslaviju sa Titom kao crvenom mašnicom i čuveno smrt fašizmu sloboda narodu (važi i za današnje fašiste)

6 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo