Dačić: "Za dom spremni" u Jasenovcu incident bez presedana

Dačić: "Za dom spremni" u Jasenovcu incident bez presedana Izvor: N1

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je incident sa zastavom na kojoj je ispisan ustaški pozdrav "Za dom spremni!" u Jasenovcu bez presedana u modernoj Evropi i očekuje da hrvatsko rukovodstvo to bezuslovno osudi.

Dačić je rekao da se nigde i nikad u Evropi nije desilo da se tako nešto dogodi.

"Zamislite da li je moguće da se prilikom komemoracija u Aušvicu ili Mathauzenu pojavi transparent sa nacističkim pozdravom `Zig hajl`?! Očekujemo bezuslovnu osudu od hrvatskog rukovodstva, a ne relativizaciju događaja, koja u stvari znači relativizaciju zločina nad Srbima, Jevrejima i Romima. Takve osude nema, naprotiv, ustašama se podižu spomenici i nazivaju ulice i trgovi njihovim imenima", ukazao je Dačić.

On je rekao da sa ustašama i njihovim zločinima niko nije uporediv.

"Svako treba da osudi svoje zlo i samo tako se mogu graditi dobrosusedski odnosi. Zabrana ulaska u Hrvatsku ministru odbrane Aleksandru Vulinu je takođe čin bez presedana u Evropi. Srbija će odgovoriti, ali mi i dalje smatramo da je mnogo bolje tražiti zajedničke interese Srbije i Hrvatske, jer su naši odnosi od ključnog značaja za stabilnost celog regiona", poručio je Dačić u izjavi za Tanjug.

Uoči komemoracije u Spomen parku Jasenovac, dvojica muškaraca koji su se predstavili kao HOS-ovci, u mestu Jasenovac razvili su zastavu HOS-a sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni!".

hos ustaše Izvor: Tanjug / foto HINA/ Tomislav PAVLEK / bk

Hrvatska policija: Nismo zabeležili da je razvijena zastava HOS-a

Iz Policijske uprave sisačko-moslavačke saopšteno je da policija nije zabiležila da je na području Jasenovca niti na području obeležavanja komemoracije razvijena zastava HOS-a.

"Policijski službenici nadležne policijske uprave sisačko-moslavačke nisu tokom današnjeg dana na području mesta Jasenovac niti na području obeležavanja komemoracije evidentirali događaj tokom kojeg bi bila razvijena zastava HOS-a. Takođe, napominjemo da takav događaj policiji nisu dojavili ni građani", navode u saopštenju.

Iz policije navode da će, tragom fotografije objavljene u medijima, proveriti sve okolnosti u kojima je fotografija nastala.

Komentara 48

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Stevan

Inače NDH je bila priznata država od strane 20-tak evropskih zemalja, među kojima su: Italija, Nemačka, Belgija, Holandija, Mađarska itd. Stoga ni ratna odšteta posle rata nije mogla biti tražena od Nemačke za zločine na teritoriji NDH.

82 0

Rodoljub

Pa ti čoveče hoćeš sada da opravdaš Vulina po svaku cenu. Pa nije isto kada neku glupost izgovori jedan ministar ili kada jedan anonimus u masi razvije neki transparent. To čoveče nije za poređenje. Ali tebi izgleda jeste pošto i ti skoro svakodnevno pričaš nekakve gluposti koje niko osim Vučića ne može da razume.

3 130

Stevan

Hrvati gro podržavaju ustaški pokret i osećaju nostalgiju za tim vremenima. Hrvati daleko vam lepa kuća

387 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo