Na Starom sajmištu obeležen Dan sećanja na žrtve Holokausta

Na Starom sajmištu obeležen Dan sećanja na žrtve Holokausta Izvor: Tanjug/STR

Na beogradskom Starom sajmištu, kod Spomenika "Žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu", obeležen je Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma.

Državnu ceremoniju predvodio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Ceremoniji su prisustvovali preživeli zatočenici logora smrti, članovi porodica stradalih, predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije, predstavnici Saveta romske nacionalne manjine, diplomatskog kora, udruženja i građani.

Najzloglasniji nacistički logor na teritoriji okupirane Srbije bio je koncentracioni logor na Starom sajmištu u Beogradu, čiji su zatočenici, uglavnom Srbi, Jevreji i Romi, masovno ubijani od 1941. do 1944. godine.

Ovaj dan posvećen je sećanju na Srbe, Jevreje i Rome stradale u masovnim i nečovečnim usmrćivanjima tokom Drugog svetskog rata.

Dan sećanja na žrtve genocida obeležava se 22. aprila u spomen na dan 1945. godine kad je došlo do proboja grupe zatočenika ustaškog logora smrti u Jasenovcu-Donja Gradina u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH).

Sistem koncentracionih logora Jasenovac predstavlja jedno od najvećih stratišta u Drugom svetskom ratu.

Pogledajte prilog Jelene Petrović:

Izvor: N1

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Vasiljević

Jesu bili Nedićevci, ožalošćeni i to u prvim redovima? Samo pitam.

3 1

Poštar

.....nego Vuline, kako stojiš s kešom, šalje li redovno tetka (Mira) evriće?

5 1

Zoran

Logor Staro sajmište nije bio u okupiranoj Srbiji. Bio je na teritoriji NDH. Nemački SS je rukovodio logorom. Žrtve si bile uglavnom iz Srbije. Ponavljam, na teritoriji NDH, a ne kako piše u vašem tekstu.

32 16

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo