Vulin do daljeg nije dobrodošao u Hrvatsku

Vulin do daljeg nije dobrodošao u Hrvatsku Izvor: Tanjug / Dragan Kujundžić

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštilo je da ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin nije dobrodošao u Hrvatsku do daljeg.

"Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske je notom koja je upućena Ambasadi Republike Srbije u Zagrebu osudilo današnju izjavu ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina u kojoj tvrdi da o njegovom dolasku u Hrvatsku može da odluči vrhovni komandant Vojske Srbije, gospodin Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu da odluče hrvatski ministri", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova je u noti podsetilo da je Republika Hrvatska suverena država, članica Evropske unije i NATO, u kojoj o ulasku stranaca odlučuju isključivo nadležne hrvatske institucije, u skladu s hrvatskim zakonima.

"Spominjanje vrhovnog zapovednika Vojske Srbije Aleksandra Vučića, kao osobe koja odlučuje o bilo čijem dolasku u Hrvatsku, je neprimeren i neprihvatljiv pokušaj negiranja suvereniteta Republike Hrvatske", piše u saopštenju.

Dodaje se da, nakon incidenta koji je 18. aprila u Narodnoj skupštini Srbije napravio lider radikala Vojislav Šešelj prilikom posete predsednika Hrvatskog Sabora, izjava Vulina predstavlja dodatnu provokaciju "koja sigurno ne doprinosi razvoju dobrosusedskih odnosa i punog međusobnog uvažavanja".

"Zbog gore citirane izjave ministar odbrane Srbije, Aleksandar Vulin do daljeg nije dobrodošao u Republiku Hrvatsku", piše u saopštenju.

U nedelju se održava državna komemoracija u znak sećanja na žrtve logora Jasenovac, kao i preživele zatočenice i zatočenike logora u Spomen-području Jasenovac.

Premijer Andrej Plenković izjavio je ranije u subotu u Zagrebu, komentarišući mogući dolazak Vulina u nedelju na područje Jasenovca, da to ne bi bilo dobro rešenje zbog njegovih ranijih neprihvatljivih izjava.

Komentara 55

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

GORAN

Kako ce Vulin na more kad ga ne pustaju, bas mi ga je zao

0 0

Lola

Ne prica on nista samostalno, a taj ko mu crta sta da govori je i dalje radikal.

9 0

Prof. dr R O T

Kako ide, nece biti jedini, a oni koji su nekako ostali tamo, znacajno doprinosti njihovom opstanku, hvala!

9 126

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo