Zaev: Grčka i Makedonija nikada bliže rešenju

Zaev: Grčka i Makedonija nikada bliže rešenju Izvor: Shutterstock

Makedonski premijer Zoran Zaev izrazio je uverenje da njegova zemlja nikada nije bliža postizanju rešenja u sporu s Grčkom oko imena, dodajući da neuspeh ne bi "značio kraj sveta".

"Verujem da nikada nismo imali bolje okolnosti za postizanje potpunog rešenja... koje će zauvek trajati", rekao je Zaev u izjavi za agenciju Frans pres i dodao da i ako se "spor ne reši, to neće značiti kraj sveta".

Makedonski premijer je rekao da će njegova zemlja nastaviti "evropski program na ovaj ili onaj način".

Zaev je rekao da je veliki deo spora oko imena Makedonije rešen, ali nije želeo da iznese detalje o pregovorima jer bi to "ugrozilo taj proces".

Dvoipodecenijski spor Grčke s Makedonijom oko njenog prava na taj naziv koje nosi i severna grčka oblast, godinama blokira evroatlantske integracije Makedonije. Grčka smatra da ustavno ime implicira teritorijalne pretenzije severnog suseda.

Makedonija je nedavno od Evropske komisije dobila preporuke za otvaranje pristupnih pregovora.

Komentara 16

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Poznavalac

Koliko razumem 2-3 opcije imena su u pitanju sa geografskom odrednicom. Zasto se nikada ne kaze sta je na stolu, koje opcije?

0 0

Tamo gde večno sunce sja

Ajde, nek Vam je sa srećom a mi ćemo se u evropskoj magarećoj klupi već nekako snaći .Bićemo najozbiljniji kandidat za članstvo i lideri nad nama samima 2052.godine.

0 1

Dragan

Bravo. Svi su nas pretekli. Crna Gora, Albanija, sada i Makedonija. Na redu je Kosovo.

4 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo