Tinejdžer osuđen za upad u telefone i mejlove zvaničnika SAD

Tinejdžer osuđen za upad u telefone i mejlove zvaničnika SAD Izvor: Tanjug/Victoria Jones/PA via AP

Britanski tinejdžer Kejn Gembl (18) osuđen je na dve godine služenja kazne u popravnom domu zbog kompromitovanja mejlova i telefona visokih američkih zvaničnika, što je sud okarakterisao kao činove "sajber terorizma".

Tužioci su naveli da je Gembl tokom 2015. i 2016. godine obmanuo pozivne centre da mu otkriju informacije pomoću kojih je ušao u naloge tadašnjeg zamenika direktora Federalnog istražnog biroa (FBI) Marka Đulijana, tadašnjeg ministra unutrašnje bezbednosti SAD Džeja Džonsona, tadašnjeg šefa američke obaveštajne službe CIA Džona Brenana i drugih zvaničnika.

Gembl koji je pripadao grupi hakera "Crackas with attitude" objavio je na internetu neke od tih informacija, naveli su tužioci.

On se prošle godine izjasnio krivim, krivični sud u Londonu danas ga je osudio na služenje kazne u popravnom domu.

Sudija Čarls Hedon-Kejv rekao je da je njegova "prljava kampanja politički motivisanog sajber terorizma" nanela bol žrtvama.

Komentara 15

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

saVa

Oce li da bombarduju nekog zbog ovoga?

21 4

Vida

Kakvi su to pozivni centri kada je tek tako lako dosao do informacija rukovodioca razlicitih tajnih sluzbi u svetu. Kaznjavaju ga jer ih je javno izblamirao objavljujuci te podatke obelodanio je kakav im je sistem zastite.

46 0

Vlaja

A kakav je to Pentagon u čiji sistem upadnu neki klinci iz Splita još pre više od deset godina? Jedina pouzdana bezbedost je stvarno fizičko odsustvo komunikacije putem umrežavanja. Najbolje i jedino bezbedno je ili nemati tajni, ili ih ne komunicirati preko interneta i ostalih elektronskih mreža, odnosno ne čuvati ih na nosačima dostupnim putem elektronskih komunikacija. Ko god drugačije čuva neke tajne, ili svesno ili nesvesno priželjkuje da ih neko otkrije, ili je totalni ignorant o stvarima bezbednosti podataka, za šta nije nužno on/ona kriv/a, može biti a često i jeste žrtva manipulacije. Druga je stvar što ono što ja smatram "tajnom" ne zanima nikog osim mene i što njeno "otkrivanje" ne bi proizvelo nikakve štetne posledice.

5 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo