Slobodni građani "zatvorili" Dveri za ujedinjenje opozicije

Nižu se razlozi zbog kojih Pokret slobodnih građana ne želi u opozicioni savez koji je predložio bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas. Osim što im se ne dopada što se taj predlog, kako kažu, bazira na raspodeli funkcija, umesto na jasnoj političkoj viziji, sada su kamen spoticanja pronašli u Dverima.

Izvor: N1

Sa njima Pokret slobodnih građana neće u savez zbog, kako kažu, nedemokratske politike koju Dveri zastupaju. Sva je prilika da su u takvom stavu usamljeni.

Za one koji se protive Evropskoj uniji, one koji misle da je Ratko Mladić heroj, a ne ratni zločinac, kao i za one koji veruju da žene nemaju pravo da odluče o abortusu - mesta u opozicionom savezu nema – izričit je predsednik PSG Saša Janković, ali i potpuno konkretan.

“Dakle, nema mesta za Dveri i za sve slične. U ovom momentu PSG je usamljen u stanovištu da udruživanje opozicije treba da bude na vrednosnim i političkim principima, a ne na principu da smo protiv Vučića. I zbog toga što smo usamljeni, nismo u situaciji da kažemo 'dogovorili smo se'”, objašnjava predsednik PSG.

Potvrđuje Janković da je o ovoj temi razgovarao s koalicionim partnerima i da su svi bili za to da Dveri budu deo saveza.

Jesu li? Komentar Dragana Đilasa na pitanje N1 glasi ovako: “Ne komentarišem izjave Saše Jankovića”.

vuk jeremić Izvor: N1

Razgovarali smo, potvrđuje i Vuk Jeremić i dodaje da opoziciju mnogo više stvari spaja nego što razdvaja.

“Ne slažemo se baš svi oko svega. Istina je da je gospodin Janković protiv toga da se razmišlja o širenju tog fronta sa Dverima. Narodna stranka na primer nema ništa protiv toga da u taj savez stupe i Dveri, kao i svi oni drugi koji se jasno odrede da neće ni na koji način, ni u kakvoj formi i ni na kom nivou sarađivati sa režimom”, objasnio je Jeremić.

No, upravo je to, čini se, ono na šta Saša Janković neće pristati. Poručuje da su za savez, ali ne za bilo koji već za onaj koji se bazira na jasnim vrednosno - političkim stavovima.

“A to su moderna, demokratska, evropska Srbija, poštovanje ljudskih prava, vladavina prava, demokratske institucije i oko toga jednostavno nema kompromisa”, ističe Janković.

boško obradović Izvor: N1

Boško Obradović oko kog se, kako sada izgleda, lome opoziciona koplja nalazi se na Krimu, pa informativna služba Dveri kratko saopštava: “Pokret Dveri Dveri se godinama unazad konstantno zalažu za saradnju u opoziciji oko borbe za slobodu medija i fer izbore. O svemu drugom po povratku predsednika Dveri sa Krima”.

Na kraju, sve mora da bude plod konsenzusa, poručuje Vuk Jeremić. “Tako je bilo i ranije, tako će biti i u budućnosti, ali ja sam optimista da ćemo uspeti da se dogovorimo”, kaže predsednik Narodne stranke.

Komentara 74

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Istina

Ako ima mesta u tom savezu za Dveri , zašto onda nema za SRS ? SNS je mnogo više proevropska stranka nego Dveri !

2 0

Саша

Морам признати да је Јанковић сачувао мало свог достојанства.

11 157

Dusan

Да су њима Двери једини проблем они би били срећни…

8 153

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo