Srbija zvanično zabranjuje upotrebu plastičnih kesa

Srbija zvanično zabranjuje upotrebu plastičnih kesa Izvor: Pixabay. com

Srbija će zabraniti upotrebu tankih plastičnih kesa i uvesti obaveznu naplatu biorazgradivih, najavili su iz Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Kako piše Politika, u tom ministarstvu kažu da će Srbija, iako nije članica EU, primeniti sve mere nedavno usvojene Direktive o plastici.

Po toj Direktivi iz februara ove godine, ograničava maksimalna godišnja potrošnja kesa na 90 po osobi, do kraja 2019. godine.

"U stalnoj smo komunikaciji sa velikim trgovinskm lancima, kao i sa nevladinim sektorom, kako bismo uticali na razvoj ekološke svesti građana u vezi sa ovim pitanjem", rekli su u Ministarstvu za zaštitu životne sredine. 

Prema nezvaničnim procenama trgovinskog sektora, u Srbiji se godišnje potroši oko 20 miliona evra za nabavku plastičnih kesa, a gradjani u proseku troše sedam kesa dnevno.


Komentara 160

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Aleksandar

Plastične kese smetaju prirodi, a plastične flaše koje su bar 100 puta teže smetaju ljudima jer su kancerogene a staklo najzdravije za pakovanje pića i hrane. Zašto njih ne uvedete jer ih ima garant više težinski u prirodi nego kesa??

0 0

Kesa Desa i Kesa Milesa

Pretpostavljam da su kumovi, braca i ostala ekipa vec kupili masine i stancuju biorazgradive, spremni za neke namestene tendere. Mozda su bili ukljuceni i u pripremu zakona da znaju ljudi na vreme kakav ce da bude propisani standard i kakve da prave. Ako nisu, to je ozbiljan propust, sledeci put treba da budu ukljuceni i to kao konsultanti, tako to rade maheri.

8 0

Pola bureka

Pronadjene su alave bakterije koje razgradjuju plasticne kese i ostalu plasiku.Problem je ako se otrgnu kontroli mogu da pojedu sve sto je od plasike,od aviona,automobila,prozora i jos na hiljade priozvoda

2 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo