Nušićeva nagrada reditelju Jagošu Markoviću

Nušićeva nagrada reditelju Jagošu Markoviću Izvor: N1

Bijenalna nagrada za pozorišnu režiju - Nušićeva nagrada za afirmaciju dramske klasike za 2018. godinu po odluci žirija pripala je pozorišnom reditelju "veoma osobene, bogate i markantne poetike" Jagošu Markoviću.

Nagradu dodeljuje Festival "Nušićevi dani u Smederevu", a u saopštenju žirija se navodi da su Markovićev veliki talenat i zanatska profesionalnost tokom bogate i plodne višedecenijske umetničke karijere u službi "razotkrivanja apsurda sadašnjeg vremena i njegovih, naopakih vrednosti".

Žiri je ocenio da su snažno obeležje većine Markovićevih predstava tužno-smešne, nakazno-komične i gorke paradigmatične priče.

"Svi oni koji cene umetnost režije Jagoša Markovića, i kritika i gledaoci, smatraju da kada on postavlja predstavu, nepogrešivo nalazi adekvatan rediteljski ključ, a zatim odgovarajućim scenskim sredstvima i preciznom podelom uloga postiže zavidne umetničke rezultate", navodi se u saopštenju.

Žiri koji je odlučivao o nagradi predvodila je glumica Ljiljana Stjepanović, a članovi su bili i glumica Radmila Živković, član Gradskog veća zadužena za resor prosvete i obrazovanja Grada Smedereva Miljana Kravić i teatrolog dr Zoran Maksimović.

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Gđa

Jagoš Marković i kritičari. Ako je drugačije mora da je umetnost. Ako ne razumem, mora da je umetnost. Ako je ružno, mora da je umetnost... Lik napravi Nušića tako da deca plaču u publici. Od tragedije i straha. Sve je obedmišljeno. Što da ne bude i ova nagrada u niziu...

6 0

Crossroads

Bravo Jagoše! Zasluženo!

0 4

Aja Vasil

ne bih baš rekla, zasluženo jeste po godinama rada i proizvodnji, ali što se tiče kvaliteta, on je tanak i njegove predstave su tanke, nešto mu nedostaje da ima upravo "veoma osobenu, bogatu i markantnu poetiku", štagod to značilo.

5 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo