Šarčević: Promene vidljive tek na sledećem PISA istraživanju

Šarčević: Promene vidljive tek na sledećem PISA istraživanju Izvor: N1

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević posetio je Farmaceutsko-fizioterapeutsku školu u Beogradu, u kojoj se odvija PISA testiranje i naglasio da u PISA testiranju učestvuju 222 srednje škole i oko 8.000 učenika.

"Za kratko vreme koje smo imali uradili smo dosta toga, pre svega kroz uvođenje finansijske pismenosti, kako bi ovom testiranju pristupili sveobuhvatno", rekao je Šarčević, saopšteno je iz Ministarstva.

On očekuje izvestan napredak u odnosu na poslednje PISA istraživanje, ali naglašava da će velike promene biti vidljive tek na sledećem istraživanju, jer će do tada sistemski zakoni početi da "donose plod", a koji se odnosi na promenu načina rada i učenja i obuke nastavnika.

Po kriterijumima OECD za formiranje reprezentativnog uzorka, izabrane su 222 škole. Uzorkom su obuhvaćene gimnazije, srednje stručne škole, manji broj osnovnih škola, državne i privatne škole iz različitih regiona.

U istraživanju učestvuju učenici rođeni 2002. godine.

Pored osnovnih domena: matematičke, jezičke i naučne pismenosti, naši učenici će prvi put raditi i test iz finansijske pismenosti i globalnih kompetencija.

Testiranje će se realizovati u potpunosti elektronski, što zahteva ispunjenje odgovarajućih uslova, pre svega obezbeđivanje dovoljnog broja računara, koji će omogućiti ispitivanje velikog broja učenika u kratkom periodu, navodi se u saopštenju.

U PISA testiranju učestvuje više od 80 zemalja. Razlog ovako velikog odziva je u značaju PISA testa za procenu uspešnosti postojećih obrazovnih politika i reformi i planiranje daljeg unapređivanja obrazovnog sistema.

Rezultati otkrivaju kakav je kapacitet učenika da stečena znanja i veštine primene u ključnim oblastima, odnosno, koliko su ta znanja funkcionalna u svakodnevnom životu.

Komentara 12

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Mr

Prvo nastavnici lose placeni drugo deca nezainteresovana trece nema trece

5 0

belakuga

Slažem se sa ministrom i kao prvo predlažem plate u prosveti kao u školi "Ruđer Bošković" i rezultati neće izostati.

9 0

Južni

Po svemu sudeći rezultati testiranja biće slabiji u odnosu na poslednje testiranje ali će zato naredno testiranje biti daleko bolje - po rečima ministra. Priprema teren za fijasko na testiranju. Učenici iz godine u godinu pokaziju sve manje interesovanja za učenjem i sticanjem znanja i veština. Manje se trude tako da će ishod testiranja biti poražavajući. Ne postoji uzlazni trend niti stanje bez oscilacija već silazni. U tome je nevolja. Obrazovanje se kruni i osipa a da učenici ne znaju koliko ne znaju niti koliko moraju znati za odlične ili vrlo dobre ocene. Gleda im se kroz prste i čini medveđa usluga. Mlađi prosvetni radnici sve to vide i kao de zbog toga ne mare a stariji ćute u svojoj nemoći. Neće još dugo moći da se pravo stanje stvari u obrazovanju sakriva od oči javnosti. Prilike su takve da se "kozmetikom" još po nešto i može prikriti ali će sve to na kraju da se svima obije o glavu a najviše u vreme koje je ispred nas. Obrazovanje je ulaganje u budućnost.

24 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo