Jat, Er Srbija, Etihad: Ko je kome, šta plaćao i zašto

Jat, Er Srbija, Etihad: Ko je kome, šta plaćao i zašto Izvor: Promo

Od trenutka potpisivanja ugovora između JAT-a i Etihada 1. avgusta 2013. pa do trenutka kada je arapska aviokompanija Etihad pozajmicu od 40 miliona dolara pretvarila u vlasništvo od 49 odsto kompanije, prošlo je osam meseci. Sve troškove koji su od tad nastali, a koji se odnose i na stvaranje novog brenda - Er Srbije, preuzela je država Srbija.

U tom periodu promenjeno je ime kompanije, a to podrazumeva kompletan dizajn, kupljena je uniforma, ploti su otisli na obuku, iznajmljeno je pet Erbas aviona. Sve to plaćao je JAT, a država se Okvirnim ugovorom o transakciji sa kompanijom iz UAE obavezala da će preuzeti sve dugove, ali i troškove koje kompanija napravi do datuma dok Etihad formalno postane vlasnik 49 odsto srpskog avioprevoznika, odnosno do 26. marta 2014. godine

Ispostavilo se da je te 2013. godine JAT napravio gubitak od čak 73 miliona evra. Međutim, prema istraživanju Insajdera, jedan deo troškova odnosi se i na razne usluge koje je Er Srbija, koja je u tome periodu u vlasništvu države Srbije, plaćala Etihadu.

Goran Radosavljević, koji je bio savetnik u Vladi Srbije od 2007. do 2011, a zatim državni sekretar ministarstva finansija u vladi DS do 2012. godine, naglašava da bi JAT proglasio bankrot da nije pronađen strateški partner. On kaže da nije bitno da li je država Srbija uložila mnogo u zajedničku kompaniju sa Etihadom, već je bitno da li će Er Srbija posle nekoliko godina početi da ostvaruje profit.

“Slovačka je platila milijarde evra da autoindustrja dođe u Slovačku, ali danas izvozi stotine milijardi godišnje. Efekat davanja milijardi, kad pogledate iz današnje perspektive, je bio ništa, statistička greška. Da je ta priča propala da nema autoindistrije tamo, oni bi rekli mi smo potrošili tri, četiri milijarde evra i to je bilo skupo, sad se ispostavilo da je bilo jeftino. Znači sve zavisi od toga šta očekujete kao efekat. Naravno pitanje je da li smo mi kao država mogli da pretpostavimo da će Etihad globalno poslovno propadati, verovatno nismo”, kaže Radosavljević.

O ugovorima za iznajmljivanje aviona, obuku pilota, kao i troškovima države Srbije gledaćete u drugoj epizodi serijala "Srpsko-arapska posla". Emisija Insajder na programu je televizije N1 večeras u 21h.

Komentara 19

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Nevena

Svaka investicija po meni se isplati pre ili kasnije!U životu treba rizikovati da bi se zaradilo!Prvi nisam kupovao akcije aerodroma kada su bile 400 dinara , a sada su 1400!Hteo sam da kupim 2000 akcija,a nisam!Mnogo sam izgubio!Zato bez rizika nema profita!

123 2

Jovan

Princip tranparentnosti podrazumeva da javnost (sa)zna istinu. Zato očekujemo objektivnost, činjenice i dokaze.

61 0

Nana

I?!?!Kada saznas,sta onda?

1 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo