Ružić: Prioritet je unapređenje položaja nacionalnih manjina

Ružić: Prioritet je unapređenje položaja nacionalnih manjina Izvor: Tanjug/Tanja Valič

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je da je unapređenje položaja nacionalnih manjina koje, prema poslednjem popisu, čine više od 13 odsto stanovništva prioritet Vlade Srbije.

"Zato je prethodne godine obeležio intezivan dijalog Vlade Srbije i nacionalnih saveta nacionalnih manjina i dogovor oko važnih pitanja", rekao je Ružić agenciji Beta.

Istakao je da su nacionalni saveti nacionalnih manjina, kojih ima 22, veoma važna tela, jer preko njih građani koji pripadaju nekoj od nacionalnih manjina, artikulišu, utiču i učestvuju u procesu donošenja i sprovođenja politika, odluka i mera radi ostvarenja prava na samoupravu u kulturi, obrazovanju, obaveštavanju i službenoj upotrebi jezika i pisma.

Cilj predloženih izmena i dopuna Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, prema njegovim rečima, je da se taj zakon unapredi u cilju jasnijeg definisanja i usklađivanja ovlašćenja nacionalnih saveta nacionalnih manjina u pogledu njihovog učešća u oblasti obrazovanja, kulture i informisanja.

Na kritike koje na račun nacrta zakona stižu iz nekih opozicionih partija i nacionalnih saveta, Ružić navodi da se odnose na novine koje omogućavaju veću transparentnost u radu i sprečavanje prekomerne politizacije rada nacionalnih saveta, koji su inače tela koje se bave ostvarivanjem prava manjina u oblasti obrazovanja, kulture, informisanja.

"Ovakvi se stavovi u velikoj meri kose sa stavovima većine nacionalnih saveta, kao i nalazima nezavisnih međunarodnih eksperata u ovoj oblasti i preporukama Savetodavnog komiteta. Zadatak nacionalnih saveta je da u praksi pokažu da imaju kapacitete da iznesu i iskoriste velika ovlašćenja i mogućnosti koje pruža Zakon, u korist unapređenja položaja nacionalnih manjina u oblasti kulture, obrazovanja, informisanja, upotrebe jezika, a nacionalim manjinama je političko delovanje omogućeno u političkoj areni u skladu sa drugim zakonima", rekao je Ružić.

On je naglasio da javna rasprava o ovom propisu još traje i da svako ima mogućnost da predloži rešenje.

Kako navodi, potrebno je i otklanjanje drugih eventualnih nedostataka koji se uočavaju u praksi, kao što su regulisanje zasnivanja radnog odnosa u nacionalnom savetu za vreme trajanje mandata, ali i unapređenje vođenja posebnog biračkog spiska.

"Ovo je posebno važno u svetlu predstojećih izbora za nacionalne savete nacionalnih manjina koji će biti održani u drugoj polovini ove godine", rekao je Ružić.

Napomenuo je da je nacrt zakona rezultat javnih konsultacija i razgovora sa predstavnicima nacionalnih manjina u šest gradova i opština, kao i preporuka relevantnih međunarodnih tela koje vrše monitoring nad primenom međunarodnih ugovora o zaštiti nacionalnih manjina.

"Težimo da utvrdimo propis koji ispunjava međunarodne standarde, unapređuje položaj svih, i brojnijih i manje brojnih zajednica. Propis koji možemo da implementiramo. U svakom slučaju, na stolu je predlog o kome se razgovara. Svaku sugestiju, kometar, argumentovanu kritiku ćemo pažljivo razmortiti", naglasio je Ružić.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina počela je 29. marta, a trajaće do 18. aprila.

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Južni

Socijalisti i naprednjaci nisu manjina ali ni većina. Kakav je plan za njih?

4 0

Saki

Deo sam nacionalne manjine koja živi u Srbiji. Radujem se afirmativnoj priči o manjinama Ružiću! Ali u praksi tj. u životu stvari stoje loše.

5 1

Simonida

Sramota, Ružiću, da odbijaš da registruješ neke nacionalne manjine.

4 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo