Brnabić: Imamo odličnog partnera za nova i bolja radna mesta

Brnabić: Imamo odličnog partnera za nova i bolja radna mesta Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da Srbija na planu otvaranja novih i boljih radnih mesta ima "odličnog partnera" u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg.

Ona je na prijemu povodom dolaska delegacije Baden-Virtemberga u Srbiju kazala da je ta nemačka savezna pokrajina jedna od ekonomski najjačih regija u Evropi, a da u Srbiji posluje sa više od 100 kompanija koje zapošljavaju 8.000 ljudi.

"Robna razmena Srbije i Baden-Virtemberga u 2017. prešla je 600 miliona evra što predstavlja rast od 12 odsto u odnosu na 2016. Jedan od najvažnijih poslova vlade Srbije je otvaranje novih i boljih radnih mesta i u tome imamo odličnog partnera u Baden-Virtembergu", kazala je Brnabić na prijemu u Beogradu.

Ona je izrazila očekivanje da će se trend rasta ekonomske saradnje sa tom nemačkom pokrajinom nastaviti do kraja godine.

Premijer nemačke savezne pokrajine Baden-Virtemberg Vinfrid Krečman ocenio da Srbija zaslužuje poštovanje zbog reformi koje je sprovela, navodeći da se srpska privreda oporavlja i raste a da stopa nezaposlenosti pada.

"Cilj naše posete je proširenje saradnje sa Srbijom, zato su u našoj delegaciji ljudi iz politike, ekonomije, kulture", kazao je Krečman.

On je kazao da Nemačka i pokrajina Baden-Virtemberg podržavaju Srbiju finansijski i politički na njenom putu ka EU ali je i dodao da Srbija mora da pruži svoj doprinos sprovodjenjem neophodnih reformi pre svega u oblasti vladavine prava i pravne sigurnosti.

"Srbiji je mesto u EU uprkos bučnim i agresivnim glasovima koji naglašavaju razlike izmedju naših naroda. Da su zemlje osnivači EU razmišljale samo o medjusobnim razlikama, mislim da Unija ne bi bila osnovana. Mi moramo da naglašavamo ono što nas povezuje a ne ono što nas razdvaja", kazao je Krečman.

On je najavio da će sutra posetiti proizvodni pogon kompanije "Boš" u Pećincima u koju je uloženo 70 miliona evra, ocenjujući da je to potencijal za proširenje ekonomskih odnosa dve zemlje.

Prijemu u Beogradu prisustvovali su i ministri rada i zaštite životne sredine, Zoran Đordjević i Goran Trivan, kao i ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman.

Tagovi: Ana Brnabić

Komentara 8

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Milorad

Mislite li vi da pomažete otvaranje radnih mesta u Srpskim firmama? Ja mislim da vi Srbiju i gradjane podvodite strancima kao jeftinu radnu snagu za provizije a državu u kolonijalni odnos prema zapadu.

14 0

Pravda_1

Sa najjeftinijom radnom snagom zaboravila da doda.

20 0

geras

jasno mi je zašto ovi naši pričaju bajke - čitaj lažu - o reformama, smanjenju zaposlenosti, suficitu, poštovanju u svetu... ali ne razumem koji su motivi ovih, nekih, njihovih zapadnih prijatelja kada govore to isto ? da li se oni u to šegače sa njima ili sa nama ?

18 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo