EU poziva Rusiju da utiče na sirijsku vladu

EU poziva Rusiju da utiče na sirijsku vladu Izvor: Tanjug/AP/Virginia Mayo

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini rekla je da kraj sirijskog građanskog rata nikad nije bio dalji i pozvala je Rusiju da utiče na sirijsku vladu da se vrati mirovnim pregovorima o Siriji pod pokroviteljstvom UN.

Mogerini je rekla, posle sastanka 28 ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu, da pritisak treba da se izvrši na sirijsku vladu "jer će u protivnom razaranje da se nastavi".

Mogerini je rekla da EU želi da iskoristi veliki sastanak posvećen Siriji iduće nedelje da da podstrek mirovnom procesu pod pokroviteljstvom UN posle zapadnih vazdušnih udara na tu zemlju.

Očekuje se da će više od 70 delegacija učestvovati na donatorskoj konferenciji o Siriji koja se održava 24. i 25. aprila u Briselu.

EU ministri žele da iskoriste donatorsku konferenciju o Siriji za ponovo pokretanje mirovne pregovore pod pokroviteljstvom UN u Ženevi pošto smatraju da nijedan drugi proces nije doveo do rešenja.

Visoka prestavnica EU je priznala da su izazovi veliki. Kako je rekla, sedam godina od početka rata "tačno je da rešenje sukoba izgleda dalje nego ikad".

EU stala u odbranu sporazuma sa Iranom

Evropska unija je stala u odbranu nuklearnog sporazuma sa Iranom iz 2015. i odbila da uvede nove sankcije toj zemlji uprkos aktivnostima Teherana u Siriji.

Mogerini je rekla da sankcije "nisu bile na dnevnom redu" i dodala da će se iranska uloga u ratu u Siriji i moguće akcije tim povodom razmatrati "u narednim danima ili nedeljama".

Mogerini je napravila jasnu razliku između sprovođenja odredaba nuklearnog sporazuma i drugih akcija koje EU i SAD smatraju spornim. Iran je među ključnim saveznicima sirijskog predsednika Bašara el-Asada.

"Jedna stvar nam je svima jasna. Mi želimo da sačuvamo nuklearni sporazum s Iranom. Želimo da se svi pridržavaju svih preuzetih obaveza", navela je Mogerini.

Prema njenim rečima, EU "veoma ozbiljno" shvata iranske aktivnosti u regionu i da zbog toga već postoji režim sankcija.

Predsednik SAD Donald Tramp je obećao da će u maju povući SAD iz nuklearnog sporazuma ako se ne ispravi ono što on vidi kao ozbiljne nedostatke sporazuma.

Komentara 8

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Ribar

Kako su zlatni ovi iz EU.Mi cemo da vas gadjamo sa 100 i nesto raketa a vi ako bi mogli da stojite mirno dok vam ne razrusimo zemlju pa ce posle da posaljemo MMF da cam da kredit da bi obnovili zemlju.Kamata je simbolicna a ako obesite Asada dobicete i grejs period od 2 godine.

4 0

Glas razuma

A za nagradu, nove sankcije.

0 0

grandiozo

To su njihovi koncepti bombasticne demokratije,prvo te ispolivaju bombama pa zatim sledi kritika o nedoličnom ponašanju

1 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo