Kineskom gigantu ZTE zabranjen uvoz američkih komponenti

Kineskom gigantu ZTE zabranjen uvoz američkih komponenti Izvor: Tanjug/AP/Manu Fernandez

Američko ministarstvo trgovine uvelo je sedmogodišnju zabranu kineskom telekom gigantu ZTE za uvoz američkih komponenti, optužujući tu kompaniju da je obmanula američka regulatorna tela posle dogovora o optužbama o kršenju sankcija protiv Severne Koreje i Irana.

ZTE je u martu 2017. postigla dogovor sa SAD da se izjasni krivom za kršenje sankcija i plati 1,19 milijardi dolara zbog ilegalnog slanja telekomunikacione opreme Severnoj Koreji i Iranu. Kompanija je obećala, u tom dogovoru, da kazni zaposlene koji su bili uključeni u tu operaciju.

Međutim, američko Minsitarstvo trgovine navodi da je ZTE platila bonuse nekolicini zaposlenih uključenih u te transakcije, a da je posle lagala o tome.

"Umesto da ukori zaposlene i višu upravu ZTE ih je nagradila", rekao je američki ministar trgovine Vilbur Ros.

Zvaničnici iz ministarstva rekli su da sankcije nisu povezane sa tekućim sporovima oko agresivnih pokušaja Kine da dođe do američke tehnologije i njene prevelike proizvodnje čelika i aluminijuma.

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Goran

Mora malo mozak da se ukljuci. Ne mozes samo da kopiras tudje. A sa 10000milijardi zaposlite najbolje it strucnjake i sta vas briga za druge

1 2

Moo

Katastrofa. Zamisli zemlju koja ide unaokolo i govori kompanijama koga da kaznjavaju jer ne sprovode interese druge drzave. Koja lakrdija.

62 24

Nikolina

postoje ,,ugovorene obaveze"u biznisu,moralne,patriJotske,...mesas sa biznisom.

6 8

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo