Rumunski predsednik odbio da smeni tužiteljku za korupciju

Rumunski predsednik odbio da smeni tužiteljku za korupciju Izvor: Tanjug/AP/Vadim Ghirda
Johanis i Kodruta Kovesi u aprilu 2018.

Predsednik Rumunije Klaus Johanis rekao je danas da neće smeniti šeficu antikorupcijskog tela Lauru Kodrutu Kovesi, što je tražila vlada, u najnovijem razvoju događaja u sporu oko korupcije koji je doveo do uličnih protesta.

Johanis je rekao da neće smeniti Kodrutu Kovesi sa mesta glavne tužiteljke Državnog antikorupcijskog tela, zato što ga ministar pravde Tuderel Toader nije ubedio da ona treba da bude smenjena.

Ministar Toader je u februaru rekao da Kovesi treba da bude smenjena u potezu koji su mnogi smatrali da je politički motivisan zato što je agencija za borbu protiv korupcije na meti imala visoke članove vladajuće Socijaldemokratske partije.

On je u zatražio smenjivanje Kovesi jer navodno postoji ozbiljna zabrinutost zbog načina na koji je ona radila svoj posao i ocenio da je ona pokazala "preterano autoritaran stav".

Visoki savet sudija smatra da ona ne treba da bude smenjena. Hiljade građana je protestovalo u gradovima širom Rumunije zahtevajući ostavku ministra pravde Tudorela Toadera zbog njegovog poziva da se smeni glavna tužiteljka za korupciju.

Onlajn peticija u kojoj se poziva predsednik Johanis da je ne smeni sadrži 108.000 potpisa.

Komentara 11

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

clan elite

Bivsa direktorka nsse Agencije za borbu protiv korupcije je samo posle mesec ipo dana pidnela ostavku! Nije joj bilo dozvoljeno da radi cestito svoj posao... zbog Vulinovog stana, sukoba interesa "dr" Malog, izvestaja SNS o finsnsiranju predsednicke kampanje... i zato je Vucic postavio svog bota koji je i sam prekrsio Zakon o finansiranju politickih aktivnosti... Vuciceva Srbija je kriminalna drzava...

13 0

Psy

Svako društvo mora da ima vladu, i svaka vlada, čim dobije vlas želi da krade.Bilo da su oni “demokrate” ili “ narodnjaci”. Jedino su nezavisne institucije te koje su suština demokratije.

10 0

Jadni Rumuni

Baš mi ih žao,šteta što im nije uređena država kao naša . Kod nas sve super .

40 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo