Da li su izmene u oporezivanju donele očekivane efekte

Da li su izmene u oporezivanju donele očekivane efekte Izvor: Freeimages.com

Od početka ove godine, neoporezivi deo zarade umesto 11.790 dinara povećan je na 15.000 dinara. To je bio uslov poslodavaca da pristanu na povećanje minimalne cene rada sa 130 na 143 dinara.

U Vladi Srbije su ocenili da će izmena Zakona o porezu na dohodak, kojim je povećan neoporezivi deo zarade, najviše uticati na oko 350.000 radnika u Srbiji koji primaju minimalnu zaradu, a privredu rasteretiti za oko 11,6 milijardi dinara.

Ove izmene Zakona o porezu na dohodak građana smanjile su priliv para u budžetsku kasu, za oko 7,5 milijardi dinara, a smanjenje pogađa budžete lokalnih samouprava koje dominantno učestvuju u raspodeli prihoda od ovog poreza od oko 4,9 milijardi.

Postavlja se pitanje da li su izmene u oporezivanju donele očekivane efekte, odnosno šta su dobili poslodavci, a šta zaposleni.

"U proseku su zaposleni dobili tih 2.300 dinara, a poslodavci sad treba da plate više 3.400 dinara. Ne plaća se samo porez na platu, nego se plaćaju i doprinosi za zdravstveno, penziono itd. Oni koji su inače imali velike plate, u proseku 50.000, 60.000 dinara i više  zarade zaposlenih, oni su od države dobili poklon - otprilike 330 dinara na svakog zaposlenog", objašnjava za Infobiz Nebojša Atanackovića iz Unije poslodavaca.

Pogledajte ceo intervju:

Izvor: N1

Komentara 13

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Gojko

Kažu da se manje sliva u budžet zbog povećanja munjmalca ali zaboravljaju da će radnici potrošiti tih silnih 2000din u nekoj radnji ili pekari i samim tim kroz PDV vratiti 20% u budžet. Poslodavci će profitirati zbog novih transakcija jer u Srbiji ima mnogo više nego 350k ljudi ba minimalcu. Bdp će ove godine da raste zbog licne potrošnje. Povećanje minimalca je dobar instrument za to. Zato svakih 6 meseci da ide gore 10%. Idealno bi bilo da se ne placa porez na minimalac e sad sto pola Srbije namerno daje minimalnu platu to he druga tema. Ovaj Atanackovic godinama sedi u se ekonomskom savetu i prima žestoku nadoknadu za to. Sto fa ne pitate da priča malo o profitu na kraju meseca od poslodavaca? Koliko zaradi pekara, mesara, str? Tu se nešto ucutao, bitno da će jadne gazde propasti zbog 20eur a u dvorištu 3 auta.

1 143

Jelka

U cemu i u kojoj oblasti mi mozemo imati pozitivne efekte,kada nam je stvarnost crna,pa ovaj narod placa i otima mu se po nekoliko puta za jedno te isto,kakvo smanjenje poreza kada odmah podinu porez na vise stavki i efekat jos veca otimacina zalosno.

5 88

Batina iz raja izašla

E, moj Atanackoviću! Velike plate 50000, 60000 dinara. Baš me zanima, kolika je tvoja?!

46 167

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo