Kostur Đilasovog Saveza za Srbiju već poznat

Da li će ideja Dragana Đilasa o stvaranju opozicionog saveza dati rezultate? To pitanje i dalje je otvoreno. Jer, dok oni koji su se već izjasnili da će pod ruku sa Đilasom tvrde da je kostur nove koalicije poznat, ostatak opozicionih stranaka još uvek ne izlazi sa definitivnim odgovorom.

Izvor: N1

Parlamentarni izbori 2020. Budući Savez za Srbiju, koji predlaže Dragan Đilas već ih je zacrtao kao datum kada ujedinjena opozicija izlazi na crtu vladajućoj stranci. Osim imena, međutim, zasad nema skoro ništa.

Prvobitna Đilasova želja, da stranke koje u savezu budu učestvovale, zamrznu pojedinačno delovanje, sada je ublažena, pa oni koji su se već izjasnili za saradnju predlažu programski savez - više od koalicije, a manje od partije.

Predsednik Levice Srbije Borko Stefanović precizira da kohezioni faktor i nije previše smanjen.

“Ipak je neophodno da imamo nešto što je više od koalicije, nešto što će nas držati i do izbora i posle izbora. Zaista ne vidim nijedno racionalno, logičko objašnjenje zašto ne bi sad neko ko je dokazano opoziociono, ko ima kapacitet - a to svakako jesu i PSG i Narodna stranka - ušao u taj savez”, objašnjava Stefanović.

Lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković o toj temi još uvek ne želi da govori, dok u predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić kaže da je ideja okupljanja opozicije dobra, ali da će morati na doradu.

“Stav Narodne stranke je da je neophodno proširiti taj front. Da je u taj front zaista neophodno da uđu svi. Mi ćemo sve učiniti što je do nas da tako i bude, i sve inicijative koje idu u tom pravcu od nas će biti pozdravljene i konstruktivno ćemo se poneti prema njima”, istakao je Jeremić.

Kada kaže svi, Jeremić misli na sve stranke i pojedince koji potpišu da sa aktuelnim režimom neće sarađivati ni u kom smislu, ali na pozivnici Dragana Đilasa to ne stoji.

Opozicija se opet okuplja oko ličnosti, a ne oko ideje

mikloš biro Izvor: N1

Upravo u raznobojnosti političkih stavova čak i onih koji su u savez pozvani, politički analitičar Mikloš Biro vidi potencijalni problem. Kako kaže, opozicija se opet okuplja oko ličnosti, a ne zajedničke ideje koja može da privuče birače.

“Onda kad se napravi koalicija, oni što glasaju za partizane, neće glasati zbog četnika, a oni koji glasaju zbog četnika neće glasati za partizane. Prema tome, trebalo bi ponuditi nešto drugo, dakle - ako sad Vučić hoće malo i levo i desno, pa nas ne vodi ni levo, ni desno, treba reći idemo ili levo ili desno. Sa svim posledicama koje iz toga proizilaze”, poručuje Biro.

Smatra i da je osnov za sumnjičavost ostatka opozicije činjenica da je Đilas za menadžera budućeg saveza u startu kandidovao samog sebe.

Kako kaže, za to u ovom trenutku ima legitimitet, ali ne i organizaciju koja opravdava glavnokomandujuću ulogu.

Komentara 22

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Milan

Gluposti!! Dajte bre ideju oko koje ce mo se skupiti svi. Prestanite vec jednom sa ujedinjenjem, dali se vi pravite ludi ili ne primecujede da cela srbija sprda salu sa vama.

158 8

Nikola

G. Biro pogađa problem.

8 137

Fiki

Rekoh jedinstveni do izbora.Posle idu novi izbori sa novim zakonima i pošteni.Znači ne računajte na pun mandat već prelazno rešenje do novih izbora.Za to vam ne trebaju programi.U razgovore uključite i obične građane i manje o Vučiću a više o vašim namerama.

6 78

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo