Krečman: Srbija postigla dosta, ali neophodne su joj reforme

Krečman: Srbija postigla dosta, ali neophodne su joj reforme Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Premijer Baden-Virtemberga Vinfrid Krečman rekao je u Beogradu da su, iako Srbija "zaslužuje poštovanje" za ono što je do sada postigla, još uvek neophodne reforme pre svega u oblasti vladavine prava i pravne sigurnosti, da bi nemačke kompanije, a posebno mala i srednja preduzeća, mogle da posluju u Srbiji.

"Važno je da mala i srednja preduzeća imaju dobre poslove zato što su upravo ona kičma naše privrede, ona ostvaruju 75 odsto naše ekonomske snage", rekao je Krečman na konferenciji s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je naveo da je saradnja Srbije i Baden-Virtemberga dobra, i kao primer naveo mešovitu komisiju Baden-Virtemberga i Srbije u okviru Evropske strategije za dunavski region.

Prema njegovim rečima, ta Strategija je signal za saradnju država duž Dunava i ima "simboličnu snagu".

Krečman je rekao da je u Srbiji da bi pomogao u procesu pridruživanja EU.

"Srbiji je mesto u EU, u to sam ubeđen", naveo je premijer Baden-Virtemberga.

Krečman u Srbiji predvodi delegaciju od preko 100 članova, a u njoj su ljud iz politike, privrede, nauke, civilnog društva i drugih sektora.

Vučić: Očekujem trgovinsku razmenu sa Nemačkom od pet milijardi evra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Nemačka ključni spoljno-trgovinski partner Srbije i da očekuje da do kraja godine bude postignuta razmena u vrednosti od pet milijardi evra.

Obraćajući se novinarima posle sastanka sa premijerom Baden-Virtemberga Vinfridom Krečmanom, Vučić je kazao da nemačke kompanije u Srbiji trenutno zapošljavaju 44.619 ljudi i da očekuje da do kraja godine taj broj dostigne 50.000.

"Za svega tri ili četiri godine, Nemačka će nam biti 28 odsto ukupne spoljne trgovinske razemne. To jasno pokazuje da je Nemačka ključna zemlja za Srbiju, onima kojima ti brojevi nisu jasni, nemam šta da dodam", kazao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Navodeći da Srbija ima "odlične" političke i veoma dobre ekonomske odnose s Baden-Virtembergom, Vučić je kazao da je u 2017. godini trgovinska razmena Srbije i te nemačke pokrajine iznosila 602 miliona evra, od čega je izvoz Srbije iznosio nešto više od 283 miliona evra dok je uvoz bio nešto veći od 318 miliona evra.

"Trgovinsku razmenu od 602 miliona evra u 2017. godini smo ostvarili zahvaljujući firmama iz Baden-Virtemberga, poput Boša, koje posluju u Srbiji. Dolazi nam i investitor CTF u Pančevo, želimo da vidimo još kompanija iz te nemačke pokrajine u Srbiji", kazao je Vučić.

On je kazao da je cilj Srbije da privuče što veći broj malih i srednjih preduzeća iz Baden-Virtemberga jer ona kako je rekao, čine pravi razlog uspeha i bogatstva te nemačke pokrajine.

"Da bismo njih privukli u Srbiju, moramo da smanjujemo birokratiju, da omogućimo lakše osnivanje kompanija, veću podršku za infrastrukturne projekte. Moramo kod sebe mnogo toga da menjamo da bi nemački investitori dolazili kod nas", kazao je predsednik Srbije.

On je dodao da je s delegacijom Baden-Virtemberga posebno razgovarao o dualnom obrazovanju i njegovom značaju za privlačenje stranih investicija.

Komentara 12

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Kozimo

Zašto se kod nas ne razvijaju domaca mala i srednja preduzeca??

8 43

Gero TZ

Sa Nemačkom 28 % trgovinske razmene a prema Rusiji naše sankcije, samo 7 % razmene.

4 117

Nin1

Kako god da okrenemo, ne mozemo bez njih, ne mogu bez nas.... Iako smo i proterali jos 1945...Rusili sve sto su gradili...Sada su nam neophodni, da opet krecemo iz pocetka.... Samo bez oruzja....

128 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo