Borisov u Prištini: Zapadnom Balkanu mesto u EU

Borisov u Prištini: Zapadnom Balkanu mesto u EU Izvor: Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Premijer Bugarske Bojko Borisov izjavio je u Prištini da je izgradnja mira na Zapadnom Balkanu u interesu svih i da je državama regiona mesto u Evropskoj uniji.

"EU je otvorena prema zemljama jugoistočne Evrope. Sigurno je da ove zemlje treba da ispune uslove koje je EU utvrdila za učlanjenje", kazao je Borisov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.

Borisov se založio za izgradnju infrastrukture koja će povezati zemlje zapadnog Balkana jednu sa drugom i celim kontinentom.

"Gradeći infrastrukturu, pomažemo i razvoju mira u regionu", kazao je Borisov.

Izvor: N1 / Agencije

Tači je rekao da je sa bugarskim premijerom razgovarao o produbljivanju saradnje između Kosova i Bugarske i o evropskoj perspektivi Kosova i zemalja Zapadnog Balkana.

Poseta bugarskog premijera Kosovu je, prema Tačiju, dvostruka čast, prvo jer on predstavlja prijateljsku državu Bugarsku i istovremeno Bugarska predsedava EU.

"EU će biti potpuna jedino onda kada Kosovo i sve zemlje Zapadnog Balkana budu njen deo. To podrazumeva ne samo mir i stabilnost već i povećanje ukupnog blagostanja", kazao je Tači. 

Govoreći o novoj strategiji Evropske komisije za zemlje Zapadnog Balkana, Tači je rekao da je tim dokumentom potvrđena evropska perspektiva celog regiona. 

Tači je, govoreći o procesu dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, kazao da Kosovo traži ne samo nastavak dijaloga sa Srbijom, već da zahteva da se on pretvori u proces pomirenja i održivog mira u regionu. 

Borisov se sastao i sa premijerom Kosova Ramušom Haradinajem i predsednikom Skupštine Kosova Kadrijem Veseljijem.

Haradinaj: Kosovo zainteresovano za blisku saradnju sa Bugarskom

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je Bugarska zemlja od izuzetnog značaja za region i da je Kosovo opredeljeno za blisku ekonomsku i političku saradnju s tom evropskom zemljom, saopšteno je iz kabineta premijera Kosova.

"Bugarska ima jednu savezničku državu - Kosovo. Počašćeni smo vašim prisustvom i naše zemlje ne deli nijedna otvorena tema", kazao je Haradinaj na početku sastanka sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim.

On je od Borisova zatražio podršku za evropski put Kosova i za učlanjenje u međunarodne organizacije i u procesu priznanja nezavisnosti Kosova.

Premijer Borisov je izrazio opredeljenje njegove vlade i zemlje za jačanje bilateralnih odnosa Bugarske i Kosova, ekonomsko partnerstvo i zajednički evropski put.

"Među našim zemljama nema otvorenih pitanja. Naša opredeljenja za investicije u infrastrkturi i u drugim oblastima imaju u fokusu Kosovo", kazao je Borisov.

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Kozimo

Nece nas zaboleti istina nego laž!!!!

1 0

И тд...

Bugari su Srbiji mnogo puta pomagali tako sto su njene delove okupirali.Tako i sada pomazu time sto drzavom zovu deo Srbije.A Alek i pored toga sto u Sofiju ne idu Spanci,Rumuni,Grci.. ide da zvanicno cuje da je KiM drzava koju Bugarska priznaje.Inace Alek i Borisov su veliki prijatelji.

2 2

Димитријевић

Нисам схватио је ли Борисов пренео Вучићеву поруку?

4 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo