Brnabić: Suština je da mladi nauče kako da razmišljaju

Brnabić: Suština je da mladi nauče kako da razmišljaju Izvor: FoNet/Nenad Ðorđević

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je obrazovanje na vrhu liste prioriteta Vlade Srbije, jer je danas, više nego ikada, obrazovanje osnova za uspešno društvo.

Ona je u Beogradu na otvaranju svetskog takmičenja u rešavanju poslovne studije slučaja kazala da država reformiše obrazovanje koje treba da u budućnosti odgovara Srbiji koja se menja.

"Suština je da mladi nauče kako da razmišljaju, a ne šta da misle. To je obrazovanje koje više odgovara stvarnom svetu, odnosno privredi", kazala je Brnabić.

Podsetila je da je Srbija već izmenila niz zakona kako bi omogućila da se obrazovanje približi biznisu, zbog čega je uvedeno i dualno obrazovanje.

"Zakonom smo omogućili i podržavanje start ap kompanija na univerzitetima i podržavamo obrazovanje koje promoviše preduzetnički duh i od ranog uzrasta uči studente o finansijama i o tome kako da pokrenu sopsvene kompanije", rekla je premijerka.

Kako je istakla, takmičenje u rešavanju studije slučaja "Belgrade Business International Case Competition" (BBICC) se uklapa sa vizijama Srbije za obrazovanje budućnosti, zbog čega ga i Vlada Srbije podržava.

Ona je zahvalila Fakultetu organizacionih nauka i Univerzitetu u Beogradu koji su organizovali to takmičenje, čijem otvaranju je prisustvovao i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

"BBICC je trenutno jedno od vrhunskih 12 takmičenja u rešavanju studije slučaja, a želimo da postanete top 10 ili top pet i podržaćemo vas u tome", rekla je Brnabić.

Ona je studentima iz 13 zemalja navela jedan poslovni primer gde će njihovo znanje u budućnosti možda biti ključno.

Kako je objasnila, za vikend je u Londonu razgovala sa predstavnicima kompanije Rio Tinto koji su kod Loznice pronašli jadarit, "srpski kriptonit", i istakla da je glavni izazov kako privredu povezati sa univerzitetima koji će obrazovati mnogo inženjera hemije, ali i inženjera koji će moći da analiziraju probleme i odlučuju, odnosno razmišljaju van uobičajenih okvira.

"Novi mineral iz Srbije može postati mineral budućnosti, ali za to su potrebni ljudi koji razmišljaju o budućnosti van uobičajenih granica, koji mogu da budu donosioci odluka i koji se ne plaše da pokušaju nešto nepoznato", kazala je premijerka.

Na takmičenju u Beogradu timovi sa predstižnih 20 svetskih univeziteta prvi put će se suočiti sa poslovnim izazovima koja će rešavati u "studija slučaja".

Finale takmičenje održava se 21. aprila, a prisustni su studenti iz SAD, Kanade, Tajlanada, Siungapura, Hong Konga, Kine, Australije, Libana, Mađarske, Danske, Nemačke, Hrvatske i Srbije.

Tagovi: Ana Brnabić , mladi

Komentara 62

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Sasha

Od koga da nauce? Od premijerke?

6 102

Stormtrooper

Ja sam dosad video da stari u stvari prave kopije sebe u mladima. Kako da razmišljaju? Kao vi/mi stari što mislimo? Da sutra budu poput nas da mažemo i lažemo kako je život bajan i da se ne može bolje napraviti!? Imamo decu koja mogu da naprave tako lep, dobar i iskren sistem. Ali neee stari to ne žele, ne žele da odu u penziju sa 35 ili 40 godina već grčevito drže vlast....

5 143

Nostradamus

Kao najgori premijer u srpskoj istoriji nemas prava da ti nekom pametujes, vec mladi nek razmisljaju svojom glavom a ne tvojom

6 75

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo