Pavićević: Odnosi Crne Gore i Srbije zaslužuju da budu bolji

Odnosi Srbije i Crne Gore su zavisili od ličnih odnosa osoba koje su imale najveću političku moć u dve zemlje, a to ne bi smelo, kaže Vladimir Pavićević iz Crnogorske partije. Navodi da odnosi Crne Gore sa Srbijom zaslužuju da budu bolji i nada se da će biti formalizovani u novom mandatu Mila Đukanovića.

Izvor: N1

Vladimir Pavićević, komentarišući pobedu Mila Đukanovića, kaže da se radi o najznačajnijoj političkoj figuri u Crnoj Gori i da će moć koja prati njegovu ličnost sada da se preseli i u kancelariju predsednika države.

Ocenjuje da je na juče održanim izborima bilo najmanje neizvesnosti od kada je Crna Gora proglasila nezavisnost. Kako kaže, na prethodnim je bila "mrtva trka" između Filipa Vujanovića i Miodraga Lekića.

Navodi da je kampanja bila striktno personalizovana, što je i s jedne strane prirodno kad je u pitanju trka za predsednika. Veoma je kratko trajala i unapred je svima bilo jasno ko će biti pobednik, dodaje.

U opozicionom taboru postoji samo jedna integrativna tačka - da se sklone DPS i Đukanović - bez toga se razlikuju po mnogo programskih načela, po nekim tim programskim šavovima koji su nepomirljivi, kaže gost Novog dana osvrćući se na crnogorsku opoziciju.

Unutar opozicionog tabora u jednom periodu razgovaralo se o različitim kandidatima, i u tom menjanju osoba, izgubila se količina moći u tom opozicionom savezu - da se istakne jedan protivknadidat Đukanoviću, kao što je bio Lekić Vujanoviću, dodaje.

Osvrćući se na govor Mila Đukanovića, kaže da je to bio na prvom mestu pobednički govor, da je poslata poruka da će se raditi na osnaživanju i učvršćivanju NATO pozicije Crne Gore i na ubrzanju evrointegracije. Kao treću poruku navodi učvršćivanje preduslova za funkcionisanje jedne tržišne privrede.

Važna stvar za razumevanje ove pobede je da je u Crnoj Gori uticaj Đukanovića ogroman, da on ima jednu političku harizmu koja obezbeđuje privlačenje glasova, navodi Pavićević.

On ističe još jednu ključnu stvar - stabilnost – koju, kako kaže, Đukanović pominje često u svojim govorima, i to ne samo stabilnost u zemlji, već i u regionu.

Svoju politiku Đukanović, kaže Pavićević, temelji na državotvornom legitimitetu - da su oni garancija opstanka države, ali i svih tekovina koje su ostvarene nakon proglašenja nezavisnosti.

Spoljnopolitički program koji sprovodi potpuno je usmeren ka Zapadu i taj element mu obezbeđuje jednu vrste snage, koja mu donosi i glasove, smatra gost Novog dana.

Politika Crne Gore, kad su u pitanju odnosi u regionu, bazira se u jednoj tački – razvijanje dobrosusedskih odnosa, ocenjuje gost Novog dana.

"Odnosi Srbije i Crne Gore su zavisili od ličnih odnosa osoba koje su imale najveću političku moć u dve zemlje", kaže Pavićević.

Odnosi između dve države ne bi smeli da zavise od ličnih odnosa, ističe. Ti odnosi moraju da se formalizuju, i da postanu mnogo bolji, odnosi sa Srbijom zaslužuju da budu bolji, kaže Pavićević, dodajući da se nada da će do toga i doći u novom mandatu predsednika Đukanovića.

Rašović: Opozicija mnogo kasnila

Sanja Rašović iz Građanske Alijanse kaže da rezultati crnogorskih izbora nisu iznenađenje, mada se očekivao i drugi krug. Smatra da su građani zasićeni čestim kampanjama. Prigovori u vezi sa neregularnostima, prenosi gošća Novog dana, se odnose i ovoga puta na javno glasanje, vođenje paralelnih spiskova u blizini biračkih mesta i sl, ali sumnja da će to uticati na rezultate izbora, samim tim što se sve to i ranije dešavalo, i nikada takve stvari nisu procesuirane.

Govoreći o opoziciji i njenom nastupu na izborima, Rašovićeva kaže da se ona mnogo kasno dogovorila oko zajedničkog kandidata, i da nisu ni svi bili jedinstveni - imali su nekoliko opozicionih kandidata. "Kampanja je kasno počela i bila blaga u odnosu na prethodne", navodi. DPS, sa druge strane, ima stabilan broj birača koji ga od izbora do izbora podržavaju, naglašava.

U Crnoj Gori u nekoliko opština biće održani i lokalni izbori, između ostalih i u Podgorici. Raškovićeva smatra da je rezultat predsedničkih učvrstio DPS i u Podgorici, a oslabio opoziciju. Eventualne promene u glavnom gradu Crne Gore bile bi signal drugim opštinama, dodaje.

Vladimir Pavićević iz Crnogorske partije.

Komentara 13

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Tako je!

Ali kakva je vlast u Srbiji oni su još i dobri.

7 137

Djole

Da naprednjaci imaju bar jednog Pavičevića, gde bi im kraj bio.

6 144

Fan Dugmeta

Da budu bolji odnosi, nece biti NIKADA. To je DRUGA drzava koja je dvolicna.Cast izuzecima.A to nase BRATSTVO ce biti dok Ameri ne narede boj sa bracom Srbima.Svima jasno.

5 144

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo