Procedura "prizemljila" Gagarina, novi spomenik "na čekanju"

Prethodnih dana oštru reakciju javnosti izazvao je spomenik slavnom kosmonautu Juriju Gagarinu, koji je, kao je ocenjeno, nesrazmeran. Nakon toga uklonjena je bista, a sada i postament. Gradski menadžer Goran Vesić je rekao da je spomenik postavila fondacija "Braća Karić" i da tom prilikom nisu poštovane procedure.

Izvor: N1

Novobeogradska ulica Jurija Gagarina trebalo je da dobije i spomenik sovjetskom kosmonautu. Sve je zasad ostalo na pokušaju.

Iako je bilo najavljeno da će svečano otkrivanje spomenika biti 12. aprila, to se ipak nije dogodilo. Bista koja je bila postavljena uklonjena je zbog reakcije javnosti, a sad je sklonjen i ceo postament.

Građani, međutim, i dalje komentarišu ono što je stajalo na mestu na kojem su sada vidljivi samo tragovi guma.

"Izgleda kao fudbalska lopta, malo je glupo možda takav spomenik, jer ipak je bio velika ličnost Jurij Gagarin, ali ovde me ne čudi ništa u Srbiji".

"Da ode neko na Kalemegdan, pa da vidi kako izgleda Radoje Domanović, kako izgledaju sve ostale one figure koje su uklopljene i u zelenilo i sve je proporcionalno".

"Znači, užasno je izgledalo, mislim da je najmanje potrebno tako nešto ovde. Umesto da su barem počistili đubre ili pokosili travu, oni se bave ovim glupostima, a sad je očigledno i nestao".

Gradski menadžer Goran Vesić kaže da je za postavljanje odgovoran donator spomenika, fondacija "Braća Karić", koja, objašnjava, nije poštovala procedure za postavljanje spomenika.

"To što vam je Skupština grada dala saglasnost da postavite spomenik, ne znači da vi možete da postavite spomenik kakav želite, naprosto za to moraju da daju saglasnost nadležene institucije koje u ovom slučaju ne da nisu dale saglasnost, nego nisu ni bile upoznate", izjavio je Vesić.

 A zašto nadležni nisu kontaktirani, do emitovanja priloga nismo mogli da čujemo, jer je broj Dragomira Karića ostao nedostupan. U ranijim izjavama je ocenio da je dobro što je postament veći da ne bi mogao, kako je naveo da se neko popne i ukrade bistu.

"Smatram da se čitava galama oko tog spomnika ne bi ni podigla, da se moja porodica nije potpisala kao naručilac. Eto, ljudi čuju Karić i jedva čekaju da kritikuju, a mi smo samo hteli da ostavimo nešto lepo Beogradu", rekao je tada Karić.

Svi spomenici jesu slika ideoloških i političkih dešavanja, navodi profesorka arhitektonskog fakulteta Mariela Cvetić. Dodaje i da je sprovođenje procedura neophodno kako bi se bilo koje kulturno obeležje postavilo.

"Bitno je i ko ga podiže, u kom trenutku i na kom mestu, jer samo to mesto postaje mesto sećanja, e sad šta se dešava tu baš, da li je to bilo zgodno mesto ili ne, ili je možda zaista, što opet mislim nezavisno od ovih prošlonedeljnih događanja, ta ulica zapravo veći spomenik nego ijedan mogući drugi", kaže Cvetić.

Jurij Gagarin spomenik Izvor: PIXSELL/Srđan Ilić

Čuveni astonaut ima biste u više od 20 zemalja širom sveta. Tako je, recimo, u Moskvi visok 42 i po metra, dok Hrvatska i Krit imaju proporcionalan spomenik. A kada će ga Beograd dobiti još se ne zna.

"Novi, koji će biti, ako ga bude, kada budu dale sve nadležne institucije saglasnost biće postavljen i tada će biti otkriven, niko ne žuri sa tim", izjavio je Goran Vesić.

Komentara 12

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

geras

ovaj prizor s' početka izveštaja, rupa u zemlji i unuštena trava iza novinarke, veoma dobro ilustruju "rezultate" novoradikakalnih uspeha, kako u beogradu , tako i u čitavoj srbiji .

18 126

Bogoljub

Ali mi smo naucili da pravimo sve bez ikakve dozvole i odobrenja. Ja bih tu pored ovog kosmonauta sto su mi rekli da je popularan posadio i salatu. Pa da se svi u Srbiji obogatimo kao ja. Ali kad me ne slusate, onda cemo samo ja i moj drug Aca da sklanjamo pare.

9 139

crni domino

Staljinizam u raspadu: Znacke, spomenici, odlikovanja, na tone... Mazanje ociju sludjenom narodu...

13 160

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo