NVO: Izmene će obesmisliti zakon koji je važio za najbolji

U nevladinom sektoru kažu da bi usvajanje predloga izmene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja otežalo pristup informacijama na koje građani imaju pravo, ali ni četiri dana pre završetka javne rasprave o tom zakonu iz Vlade nema reakcija.

Izvor: N1

Kako se troši novac građana? Kakve ugovore sklapaju državnici i javna preduzeća? Koga i kako zapošljavaju? Ali i kolike plate političari, funkcioneri i direktori imaju imaju? - odgovori na ta pitanja dobijaju se prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Kada je 2004. Srbija usvojila taj zakon, važio je za najbolji na svetu. Međutim, očekuju ga izmene. Predstavnici civilnog društva tvrde, predložene izmene su takve da će zakon zapravo potupno obesmisliti.  

"Ako se usvoji ovaj predlog zakona, organ vlasti će moći da tuži poverenika koji je doneo rešenje da mora da vam da informaciju. Dakle, to znači da ćete moći da odložite, pokretanjem upravnog spora vi ćete svaki zahtev za slobodan pristup informacijama čekati bar dve godine. Dakle bukvalno dve godine nećete moći da dobijete informaciju koji ste tražili od organa javne vlasti", kaže Dragan Popović iz Kuće ljudskih prava.

Sužava se i krug informacija do kojih se može doći. Pojedinim javnim preduzećima, iako raspolažu novcem građana, neće biti dozvoljeno ni da se postavi pitanje, kaže Raša Nedeljkov iz Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), koja je među 70 civilnih društava koja su potpisala inicijativu da se izmene ne usvoje.  

"Ljudi u Srbiji neće znati na šta troši novac Elektromreža Srbije, Koridori Srbije, Železnice, Dipos, s kim i kakve ugovore o iznajmljivanju nekretnine po Srbiji sklapa. Nećemo znati koliko košta novogodišnja jelka ili rasveta, kao što smo na osnovu sadašnjeg zakona mogli da saznamo. Sve ono što tišti građane i potencijalno će biti predmet interesovanja, ostaće obavijeno velom tajne", smatra Nedeljkov.  

Velom tajne ostaje obavijeno i da li će premijerka usvojiti primedbe potpisnika peticije, kada izmene zakona, stignu pred Vladu Srbije ili će ih poslati pravo u Skupštinu na usvajanje? Iz kabineta premijerke Brnabić poručuju da je ona na putu i da trenutno ne može da odgovori na to pitanje.  

Iako su predstavnici izvršne vlasti povereniku Rodoljubu Šabiću, kom mandat ističe ovog septembra, često spočitavali da ima visoku platu, izmenama zakona plata budućeg poverenika trebalo bi da bude još veća.

Komentara 17

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Panta

Pa kakve su ovo gluposti i ko je uopšte pisao izmene zakona? Trebalo bi im oduzeti diplome pa makar bile i državnog fakulteta. Kaže, "organ vlasti će moći da tuži poverenika koji je doneo rešenje da mora da vam da informaciju". Na osnovu čega da ga tuži, jel prekršio neki zakon, zato što radi svoj posao? Svaki sudija bi morao da odbaci takvu tužbu kao neosnovanu.

7 0

mps

Tačno kaže Aca, u svakoj normalnoj zemlji, svaki normalan narod bi zbog ovog izašao na ulice, ali ovo nije normalna zemlja, a o narodu da i ne govorimo. Drugo, normalan narod bi u normalnoj zemlji mogao o ovome da čuje na javnom servisu i da pročita u svim novinama, pa bi se pokrenula javna debata. U medijskom mraku kakav vlada u Srbiji, sve je moguće. Gase se i poslednje demokratske institucije, a licemerna Evropa nas hvali. To je samo pokazatelj da nema nameru da nas primi u članstvo još sto godina, što vrhuški na vlasti savršeno odgovara.

14 0

hiperbola

Jos jedan dokaz da sns krade preko nabavki. Pa onda imamo poplavu donatora koji svi hoce maksimalan iznos da uplate.

29 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo