Zbog krize u Siriji poskupljuje gorivo u Srbiji?

Koliko će kriza u Siriji i politički rat između Zapada i Rusije poljuljati cene nafte na svetskom tržištu i kako bi to moglo da se odrazi na cenu goriva u Srbiji? Tabloidi uveliko spekulišu koliko bi gorivo u Srbiji moglo da poskupi, a uvoznici i analitičari poručuju da je nemoguće prognozirati da li će se i kako menjati cena goriva.

Izvor: N1

Gorivo u Srbiji je već dovoljno skupo, poručuju vozači, a nakon dramatičnih upozorenja iz tabloida da nafta divlja zbog Trampovih poteza i da je kriza u Siriji uzburkala tržište crnog zlata, neki veruju da će za litar goriva uskoro izdvajati više novca. Pojedini mediji nagoveštavaju četiri dinara više po litru.

"Mislim da je pisalo u novinama da će poskupeti već, znači očekuje se", kaže nam građanin u anketi.

N1: Verujete li u te najave?

"Verujem. Kad god ima razloga da poskupi, poskupi. A kad treba da pojeftini, ne pojeftini. Tako da je to redovan mehanizam".

"Ne razmišljam više o tome iskreno, ako poskupi - poskupi. Mada ja mislim da ne, gde će više od ovoga", rekao je drugi.

"Bilo bi dobro da ne poskupi, evo ja apelujem da ne poskupi", izjavio je treći anketirani građanin.

Berzanska cena sirove nafte, inače veoma osetljiva na previranja, skočila je već tokom nagoveštaja krize, poručuje predsednik kompanije Nafta a.d. Nebojša Atanacković.

Na pumpama se, kaže, sada prodaju derivati čija je isporuka ranije ugovorena po nižim cenama, pa se u slučaju skoka cene sirovine, tek za nekoliko meseci mogu očekivati korigovane cene na pumpama.

Atanacković podseća i da NIS, uprkos većinskom uvozu, proizvodi oko milion tona sirove nafte na domaćim nalazištima i da je manje osetljiv na potrese na berzi.

"Tako da mislim da NIS, u želji da ostane konkurentan, može da napravi i neke izvoze u zemlje u okruženju, da svejedno neće pribeći odmah ispravljanju i povećavanju cena, jer mislim da maloprodajni ponuđači u velikoj meri zavise od cenovnika NIS-a", kaže Atanacković.

Nijedan berzanski analitičar u svetu ne može da kaže koliko će nafta koštati sutra, poručuje novinarka Balkan magazina Jelica Putniković i ističe da je realno, poput ranijih godina, da spekulanti na tržištu pokušaju da "ućare" na zveckanju oružjem i povećaju cenu nafte.

"Spekulisati sa pojedinačnim iznosom sa cenama na benzinskim pumpama, to je samo spekulacija ili jednostavno neko hoće da napravi psihozu, da ljudi počnu da pune rezervoare, mislim da su takve izjave smešne i da ih treba sprečavati da ne unose paniku među građanima", kaže Putniković.

Dobro je, dodaje Putniković, da se tržište stabilizovalo nakon što su se zemlje članice OPEK-a i Rusija dogovorile da usklade proizvodnju i dovedu cenu nafte na oko 70 dolara po barelu.

Sagovornici N1 saglasni su da za dalje prognoze treba sačekati otvaranje svetske berze, gde će se najpre ogledati rezultati vazdušnog napada na Siriju i političkog rata svetskih sila.

Tagovi: benzin , Nafta , poskupljenje , cene , gorivo

Komentara 71

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Joca

u slovackoj dizel 1,118 efrova a benzin 1,222 istih novcova, ........

1 0

Orka

Može da poskupi i zbog najave trećeg svetskog rata. Ili zbog toga što je prvi svetski rat završen pre sto godina. ILi zato što su Rusi prodali Amerima Aljasku.Sve su to podjednako važni razlozi i šta god da navedu kao obrazloženje je nevažno. Treba državi pare i poskupeće gorivo. Između ostalog

11 0

Branka

evo kako Rusi podmiruju troskove svog rata u Siriji!

12 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo