Todorić: Neće biti nagodbe, pogrešio sam sa Merkatorom

Todorić: Neće biti nagodbe, pogrešio sam sa Merkatorom Izvor: N1

Bivši čelnik Agrokora Ivica Todorić rekao je intervjuu za N1 u Londonu da je dug koji ta kompanija ima "smejurija", kao i da ako se postigne nagodba u procesu vanredne uprave u tom posrnulom koncernu da bi to bila katastrofa za Hrvatsku, "uništenje ogromnih kapitala i industrije" i da je siguran da se to neće dogoditi.

U intervjuu za N1 on rekao da je napravio grešku sa Merkatorom, a govorio je i o susretu sa Zoranom Đinđićem i kupovini Frikoma.

Todorić je rekao da Agrokor uopšte nije bio u problemima i da nije bilo nikakvih problema sa plaćanjima i dugovima.

"Agrokor nije bio u problemima, nikakvim. Ja ne govorim više o mojim brojkama jer se meni ne veruje. Oni su napravili kriminalnu reviziju za 2015. i 2016. i to će se dokazati. Godine 2016. sam imao dva odsto više duga nego 2015, znači ništa. Isti sam dug imao kao godinu pre, a u međuvremenu sam reprogramirao sve svoje dugove. Nikakvog problema nije bilo s plaćanjima, dugovima... Ja nisam imao nikakvih likvidnih problema, obaveza, ništa, ali došao je neki N1 i kaže je Agrokor u problemima. Morate shvatiti da su se mesec dana 24 sata prenosile laži", rekao je.

Govoreći o optužbama za manipulaciju menicama, on je kazao da je to "neznanje" i da je kompaniju izgradio bez ikakvih veza sa hrvatskom politikom.

"Ma kojim menicama? Vidite koliko je to neznanje. Agrokor, imao sam pet ljudi i pet telefona, tako je počeo Agrokor na Trgu maršala Tita. Napravio sam najveću kompaniju, privatnu kompaniju. Dolazim sada, puštam to i dolazim na početak 2017, gradio sam je nemajući veze s hrvatskom politikom. Ja sam se izborio da dođem na svetsko tržište i dobio sam kapital spolja i gradio sam Hrvatsku i delimično region. To je jedini moj izvor, i moji dobavljači. Ja sam gradio njih, oni su gradili mene", kaže Todorić.

"Zašto ja da idem u zatvor? Ništa nemam, ni deca, ni ja"

Upitan da li se boji odlaska u zatvor on je rekao da nema zašto da se boji.

"Zašto da ja idem u zatvor? Koji istražni zatvor? Ovo je sramota. Neka pokažu što sam uzeo. Imam 25 odsto objekta u kojem stanujemo, ne zato što sam to poklonio deci koja rade 25 godina od jutra do sutra. Mogu li oni imati kakav stan? Oni su to zaradili, jedan deo prostora u kojem živimo, to je njihova imovina. Ni to ne bih imao, to je sve bilo Agrokorovo. U jednom trenutku je došla Hipobanka i rekla da imaju 150 miliona kuna kredita i da imaju predlog da mi daju kredit za kuću, da on vrati novac Agrokoru, a Agrokor nama. Da bi oni radije finansirali hipoteku. Da se to nije dogodilo i to bi bilo Agrokorovo. Ja ništa nemam, ništa, nigde ništa, nijednog evra. Ali ne ja, ne moja deca, ne moja šira porodica. Niko od njih. To je bila toliko fenomenalna firma, sve je bilo čisto. Na sve je plaćen porez. I sad kažu da sam ja uzeo. Neka pokažu”, kazao je on.

Dug koji Agrokor ima, kako kaže, to je smejurija.

"Ali kako ću ja to nekome objasniti? Gde je bio problem duga? Agrokor je imao jedan dug i trošak duga i pitanje možete li vi sa svojim profitima taj trošak servisirati i ostaje li vam šta. Agrokor je na kraju dogurao da smo bili tu negde da smo mogli pokrivati svoj trošak. Nisam hteo da idem ranije, hteo sam da posložim firme i ne rasprodajem ih za džaba, moj trud i mojih zaposlenih i mog menadžmenta i mojih investitora za džaba. Gledao sam da to posložim i da to naplatim na najbolji mogući način", kaže.

"Pod pritiskom sam potpisao Lex Agrokor"

Todorić kaže da je pod pritiskom potpisao Lex Agrokor jer bi u suprotnom, tvrdi on, kompanija bila uništena.

"Ja sam pod pritiskom potpisao to da ne napravim štetu i da ne potopim sve, jer su oni to bili spremni to da urade. To je bila čista ucena, mesec dana pre organizovana od politike", kaže Todorić.

On smatra da protiv njega nije država već pojedinci iz države i kaže "da će se videti iz kojih razloga", dodavši da je "od prvog dana vrlo aktivan premijer Andrej Plenković".

"Kršili smo čitav niz propisa"

Todorić kaže da je kompanija kršila čitav niz propisa kod jamstava, ali da su pravnici koji su radili ugovore krivi za to.

"Mi smo s početka dali jedno jamstvo, nekoj banci, ne znam više kojoj. Kada dajete jamstvo imate pravnike u svojoj firmi, u svojoj državi i u inostranstvu. Uzeli smo tu u Londonu najbolju advokatsku kuću koja je za nas radila te poslove. U Hrvatskoj je radila, isto kao i moji advokati. Isto tako ima i banka, pa su tih šest institucija dogovorile na koji način treba biti garancija. Kada su meni došli rekao sam da treba sve učiniti da zadovoljimo, nama garancije nisu bile u pitanju, vraćali smo sve godinama, uzimali i vraćali. Rekao sam da ne smemo nikoga opteretiti, da ne sme niko stradati, sve treba biti u skladu sa zakonom i ne sme biti teret", objašnjava on.

Dodaje da su se, kad je izdata prva garancija, sve banke nakon toga nadovezivale na iste te garancije.

"Ispalo je da za te garancije po našem zakonu treba biti i odluka skupština, da je nama neko to rekao mi bi imali odluke skupština. To su krivi advokati, ne ja, odkud ću ja to znati? Mi nismo dali to. Drugo, trebala je biti protivusluga. Mi to nismo dali", kaže Todorić.

"Napravio sam grešku s vražjim Merkatorom!"

Todorić kaže da se posvetio "food-u" (prehrambene kompanije) pre 5, 6 godina.

"I onda sam se borio oko tog vražjeg Merkatora, napravio sam grešku. U Hrvatskoj sam napravio odličan ritejl Konzum i u njega napravio ogromni novac, onda sam krenuo u Bosni i u Srbiji. U Srbiji sam potrošio negde 400 miliona evra, u Sloveniji 200 miliona evra, a u suštini sam bio drugi ili treći, mučio sam se, nisu mi rezultati bili dobri. Ili je to trebalo da prodam ili to sve da objedinim. Krenuo sam na Mekkator i to je bilo dosta realno, ali ja sam se mučio tri godine da bih ga dobio. Morate shvatiti da je Agrokor potrošio ogroman novac da kupimo Merkator, borio sam se njim u Srbiji, u Hrvatskoj, u Bosni. To je bila borba na smrt, trošeni su milioni", objašnjava Todorić.

Navodi i da je ignorisao upozorenja o mogućim napadima države.

"S Đinđićem sam dogovarao kupovinu Frikoma"

Todorić je ispričao i kako je konkurisao za kupovinu prve industrije u Srbiji i svom susretu sa tadašnjim premijerom Srbije Zoranom Đinđićem.

"Došao sam kod nadležnog ministra i on se nasmejao i rekao mi jeste vi ludi, pa kako bih ja vama, Hrvatu, ovde omogućio da ovde investira u ovakvim okolnostima. Nakon četiri meseca me nazvao neki ministar iz Srbije, kaže mi da sam bio kod njega i da sam hteo da investiram i pita me bih li došao na razgovor s premijerom Đinđićem. Ja sam rekao da bih, dobio sam termin. Dođem kod gospodina Đinđića, bio je i taj ministar, 45 minuta smo razgovarali. Rekao sam da sam se kandidovao za kupovionu deonica Frikoma i rekao sam premijeru da razumem da to njima nije politički jednostavno i pitao ga dozvoljava li mi da dam ponudu, pa ako ne bude dobra ja neću nijednu reč reći”, navodi Todorić.

Đinđić se tada, kako kaže, okrenuo prema ministru i rekao mu da "ako Todorić da najbolju ponudu upakuj mu to i ima da kupi".

"Trebalo je u takvim uslovima stvarati regionalnu industriju", dodaje.

Pogledajte snimak celog intervjua, a opširnije čitajte naN1 Hrvatska.

Izvor: YouTube

Komentara 16

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

ANTE BAN

Ovaj dipl. ekonomist sada otkriva Ameriku!? Kasno Marko na Kosovo, pa tako i Todorić sa ovim- svima nama davnim saznanjem!

3 1

Realno

Jadan covek, nema pas za sta da ga ujede...ako vec nema nista od licnog kapitala (kao sto tvrdi), pa kako onda zivi u sada u Londonu i placa najskuplje advokate? Jel to sada dobija socijalnu pomoc od Velike Britanije?

15 2

Gavrilo

Živio SKOJ!

6 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo