Vesić o spomeniku Gagarinu: Procedura nije poštovana

Za postavljanje biste sovjetskog kosmonauta Jurija Gagarina, koja je posle salve kritika javnosti uklonjena sa postamenta na Novom Beogradu, odgovoran je donator spomenika, to jest Fondacija Karić, objasnio je za N1 gradski menadžer Goran Vesić.

Izvor: N1

On je rekao i da je fondacija dobila saglasnost Skupštine grada još u aprilu i da je po tom osnovu postavljena bista, ali da nije poštovana propisana procedura, koja podrazumeva i saglasnost Sekretarijata za urbanizam, Zavoda za zaštitu spomenika i drugih institucija.

Vesić je dodao i da za kršenje procedura nisu propisani disciplinski postupci, izuzev tog da je spomenik odmah uklonjen.

"Uvek spomenik postavlja donator, ali, to što vam je Skupština grada dala saglasnost da postavite spomenik, ne znači da vi možete da postavite spomenik kakav želite. Naprosto, za to moraju da daju saglasnost nadležne institucije, koje u ovom slučaju ne da nisu dale saglasnost, nego nisu bile ni upoznate. Zato je taj spomenik uklonjen, odnosno to što je postavljeno je uklonjeno, ja to ne bi ni nazvao spomenikom, a novi, koji će biti ako ga bude kada budu dale sve nadležne institucije saglasnost, biće postavljen i tada će on biti otkriven, niko ne žuri sa tim", rekao je Vesić za N1.

Narodni poslanik i biznismen Dragomir Karić, koji je u ime fondacije "Braća Karić" zamolio fondaciju "Vladimir Hrabri" za saradnju oko izgradnje spomenika Juriju Gagarinu, izjavio je da da bi bilo dobro da postament bude veći da ne bi mogao neko da se popne i skine tu bistu, da je ukrade. On smatra da i da se čitava "galama" oko tog spomenika ne bi ni podigla da se njegova porodica nije potpisala kao naručilac.

Opširnije u Dnevniku u 19.

Komentara 26

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Gile

Pa što procedura nije is poštovana za Savamalu. Što su arapi bez tendera dobili. Kako uvek u procedurama dobiju uvek isti posleve pogradu. Što se nije kod gradnje poštovala procedura da se prvo utvrdi obala pa onda grade nove kule. I tako možemo ko zna još koliko.

25 0

Zeljko N.Bgd.

Sreca da je tu legalista g.Vesic, covek od integriteta i veoma dosledan. Jedva cekam da ga vidim u novoj dekonstruisanoj Vlad,i na celu sa nasom uglednom gdj Brnabic.

27 0

Maradona

Kakav si ti menadžer kad po Beogradu moze da se podigne spomenik ko hoće i gde hoces. Istina je u stvari da si ti i Karici bili ubedjeni da je spomenik prelep.

77 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo