Jakšić: Trampova dobro režirana rijaliti predstava

Jakšić: Trampova dobro režirana rijaliti predstava Izvor: N1

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić izjavio je u Dnevniku N1 da je napad na Siriju bio očekivan jer je predsednik SAD Donald Tramp sam sebe obavezao da pokaže čvrstinu i da na taj način odgovori predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.

"Šekspirovski rečeno - mnogo buke ni oko čega. Mislim da je ovo jedna Trampova dobro režirana rijaliti predstava da pokaže svoju čvrstinu i da olabavi obruč koji se oko njega steže u Americi zbog istrage o umešanosti Rusa u izbore koje je Tramp dobio", smatra Jakšić.

On dodaje da je bitno da li je bilo upotrebe hemijskog oružja i, što je još važnije kaže Jakšić, ko ga je upotrebio.

"Na osnovu dve situacije - jedne iz 2013. posle koje je čuveni američki istraživački novinar Semjuel Herš došao do zaključka da je hemijsko oružje CIA nabavila u Libiji, transportovala ga u Tursku i preko nje ga predala frontu Nusra pa je onda sve to pripisano Asadovom režimu. A druga koincidencija koja otvara prostor ozbiljnim sumnjama je da je u Trampovu administraciju ušao kao savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton, čovek koji je poznat po tome da je učestvovao u fabrikovanju dokumenata za napad na Irak 2003", kaže on.

Prema njegovom mišljenju, sumnjivo je i to zašto međunarodna agencija ima mandat da tvrdi upotrebu hemijskog oružja, ali ne i mandat da utvrdi ko ga je upotrebio.

Jakšić ocenjuje da mu nije logično da bi Asad rizikovao napad znajući da je "pod lupom" i to u trenutku kad je "u naletu" i kad konsoliduje svoju vlast.

On ističe da se po izboru ciljeva i planiranju akcije vidi da su izbegavali da ugrozi ruske vojne instalacije ili rusko ljudstvo u Siriji.

Jakšić podseća i da Tramp nije otkazao poziv Putinu da poseti Vašington.

"Prema tome, ovo je jedna prolazna kriza iz koje jedini kapital Tramp izvlači za unutrašnju političku upotrebu", zaključio je Jakšić.

Komentara 13

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Povezani interesi

Ljudi samo opušteno . Države sa najboljim atomskim naoružanjem i satelitskom navigacijom (SAD i Rusija ) sve rade u dogovoru! Svaki rat na Bliskom istoku i Evropi, poskuplju naftu i gas , što odgovara naftnim kompanijama iz SAD, GB, Rus, Katar, S.Arabija,..., a sve plaćaju krajni potrošači - vozači u EU, Kini,... Jedino rešenje za slabije države je da sve uđu u NATO i da više nema "ratnih" sukoba..

5 2

Time

Kako su smesni ovi rusifili i njihovi komentari. Puni ocaja i zaslepljeni mrznjom prema svemu sto dolazi sa zapada, gube i to malo osecaja za realnost. Procitajte njihove komentare od pre 2-3 dana i videcete potpuno neopravdnu i nicim izazvanu dreku kako je Trump glupi klovn, koji ima siromasan recnik i kako se njegov kabinet raspada! Danas posle posle par dana citamo kako je taj "glupi klovn" "vesto rezirao predstavu" i nadmudrio sve "ozbiljne pametnjakovice" koji imaju bogat recnik i ciji su kabineti stabilni! ... Onako usput, ne mogu a da ne primetim; ako se u Srbiji toliko bori za mlade, zasto nam se onda dovode politicki komentatori koji su vrsnjaci Metuzalema? Gde su mladi komentatori i analiticari?

7 9

rasa

iscupali im usi Ameri

5 16

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo