SAD: Vreme za razgovor završeno; Rusija: Ovo je huliganizam

SAD: Vreme za razgovor završeno; Rusija: Ovo je huliganizam Izvor: Tanjug / AP, Mary Altaffer

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli rekla je u Savetu bezbednosti da je "vreme za razgovor sinoć završeno" i zahvalila se Velikoj Britaniji i Francuskoj na učešću u udaru na "sirijska hemijska postrojenja". Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izjavio da SAD vazdušnim napadima dodatno pogoršavaju humanitarnu situaciju i podržavaju teroriste.

"Ovde smo jer su tri članice Saveta bezbednosti delovale, ne kao čin odmazde, ne kao simbolično pokazivanje sile, delovali smo kako bismo odvratili režim od korišćenja hemijskog oružja i zločina protiv čovečnosti", rekla je Hejli.

Prema njenim rečima, odabrane su mete "u srcu hemijskog programa režima" i sve je uradjeno da se minimiziraju ljudske žrtve.

Hejli je rekla da su SAD i njihovi saveznici diplomatijom pokušali da dovedu do eliminacije sirijskog hemijskog oružja, ali da u tome nisu uspeli zbog ruskog veta.

"Dok je Rusija štitila (sirijskog predsednika Bašara) Asadov režim, režim je znao da može proći nekažnjeno. Ne možemo gledati kako Rusija krši medjunarodne standarde", navela je Hejli.

Ona je izjavila da je predsednik SAD Donald Tramp rekao da će SAD ponovo delovati ako u Siriji opet bude upotrebljeno hemijsko oružje.

Ruski ambasador: Huliganizam u međunarodnim odnosima

Vasilij Nebenzja Izvor: Tanjug / AP, Mary Altaffer

Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je da SAD vazdušnim napadima u Siriji dodatno pogoršavaju humanitarnu situaciju u toj zemlji i pomažu teroriste.

Nebenzja je rekao na hitnoj sednici Saveta bezbednosti UN, koji je sazvan na zahtev Moskve, da SAD nosi veliku odgovornost za ratove u Jugoslaviji, Libiji i drugim zemljama.

Ruski ambasador optužio je SAD da podrivaju autoritet Saveta bezbednosti UN, navodeći da se radi o politici neokolonijalizna i optužio je Vašington da krši međunarodno pravo.

"To je huliganizam u međunarodnim odnosima", ocenio je ruski diplomata i dodao da su "maske još jednom pale".

On je naveo da SAD, Velika Britanija i Francuska nisu sačekale rezultate istrage međunarodnih stručnjaka o navodnom hemijskom napadu u sirijskom gradu Dumi, već da su sami odlučili ko je kriv.

Prema njegovim rečima, Vašington, London i Pariz mogli bi da zaustave sukob u Siriji za 24 sata.

Izvor: N1 / Agencije

Komentara 35

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Pera

Pa amerika i nije nista drugo, nego podli huligan, koji nekaznjeno seje smrt od drugog svetskog rata na ovamo...

9 4

moma

1972 godine sam sluzio vojni rok u RV I PVO U JNA i na odredjenom kursu(PN HBO) sam saznao da se u SAD i jos nekim zemljama razvilo hemijsko oruzje. Znajuci to hteo sam sada da napisem odgovarajuci komentar,ali sam odustao jer sam se setio da na svetu postoji samo jedna nazovi "istina", a to je "istina" SAD. Kod njih nebo moze da bude i zuto,zeleno,na tufne,prugasto,...ako im se tako hoce a ne zato sto to postoji.To je osnova njihove politike odvajkada i nastanka, pa sve do u daleku buducnost.I na kraju za sve te njihove "istine" su uvek krivi oni koje treba razbucati,po cenu njihovih zivota.I na kraju,kod njih je istina jako razlicita od istine ostalog sveta.I najgore je sto je istina mnogo promenjljiva.

4 4

Sanja

Ko je ovlastio ove kauboje da spasavaju sirijsku decu od asada..sta ako sad naprimer Kina, Rusija i Indija odluce da su Indijanci ugroženi u USA,i da spreči izumiranje jednog naroda itd,,,blabla..mogu do sutra izmisljat..

4 4

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo