Crna Gora bira predsednika, koje su zamerke aktuelnom?

Pred građanima Crne Gore je novo političko iskustvo. U poslednjih 15 godina u tri mandata, od čega dva u samostalnoj Crnoj Gori, Filip Vujanović bio je predsednik te države.

Izvor: N1

Prema ustavu, predsedik Crne Gore komanduje vojskom, predsedava savetom za odbranu i bezbednost, raspisuje izbore, predlaže mandatara, imenuje ambasadore, dodeljuje odlikovanja, ali i pomilovanja.

Za Dragana Koprivicu iz Centra za demokratsku tranziciju Vujanović je trebalo da bude agilniji.

"Trebalo bi da bude čuvar ustava, trebalo bi da bude pokretač inicijativa, trebalo bi da bude neko ko ima mnogo aktivniju ulogu u društvu nego što su to prethodni predsednici imali. Predsednik je veoma važan u trenucima kad stvari ne idu dobro. Dakle, kad nema kompromisa i dijaloga. On nije nikada uspeo da uspostavi taj kompromis između različitih strana", kaže Koprivica.

Za analitičara Zlatka Vujovića, nadležnosti predsednika su male s obzirom na to da se on bira na neposrednim izborima.

"Predsednik Crne Gore nije figura koja ima neku u svojim rukama veliku količinu moći. Po ovlastima s kojima raspolaže reč je o beznačajnim, uslovno rečeno, za takvu funkciju, za davanje značaja da se on bira neposredno na izborima", kaže Vujović.

Dodaje, međutim, da snaga funkcije u Crnoj Gori u mnogome zavisi i od ličnosti. Slično smatraju i drugi analitičari.

"Najmanje je bitno koje su ustavne nadležnosti na određenoj funkciji, već je bitno koja ličnost pokriva tu funkciju. Mi nemamo iskustvo demokratske političke kulture, niti jakih institucija. I onda ćemo i nakon ovih izbora jakog predsednika imati u zavisnosti od toga koja će biti politička figura izabrana", smatra Boris Raonić iz Građanske alijanse.

I on aktuelnom predsedniku Vujanoviću zamera što nije u vremenima političkih kriza nije umešao kao inicijator dijaloga. Takođe napominje i da je Vujanović pomilovao, posmatrano u odnosu na broj stanovnika, daleko najviše zatvorenika u odnosu na druge kolege u regionu.

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Ja

Kao kod nas

2 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo