Mej: Nikom nije cilj da se meša u građanski rat u Siriji

Mej: Nikom nije cilj da se meša u građanski rat u Siriji Izvor: REUTERS/Simon Dawson/Pool

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da napadi koje Britanija, Francuska i SAD izvode u Siriji šalju "jasnu poruku" protiv upotrebe hemijskog oružja. "Ova zajednička akcija šalje jasnu poruku: međunarodna zajednica neće tolerisati upotrebu hemijskog oružja", rekla je Mej na konferenciji za novinare.

"Još uvek nemamo potpun izveštaj o posledicama udara. Uvereni smo da je on bio uspešan. Prošle subote je u varvarskom napadu u Dumi ubijeno 75 ljudi, među kojima i deca. Više od 500 je ranjeno. Sarađivali smo sa saveznicima kako bismo ustanovili što se dogodilo. Sve je ukazivalo na napad hemijskim oružjem. Ljudi su ležali bespomoćni s penom u ustima, pokušali su da se sklone u podrume. Svedočenja govore o neverovatnoj patnji tih ljudi, diskoloracija kože, gušenje i miris hlora. Svetska zdravstvena organizacija je dobila izveštaj da je na stotine pacijenata dopremljeno sa znacima i simptomima koji podsećaju na izloženost otrovnim hemikalijama", kazala je Mej.

Dodala je da je svima bilo jasno da iza tog napada stoji sirijski režim.

"Nama je jasno ko je odgovoran za taj napad. Sirijski režim. Ne mogu vam sve reći, ali ću vam dati primer. Korišćena je 'barel bomba' kako bi se raspršili hemijski otrovi, primećen je vojni helikopter iznad grada Dume. Opozicija nema 'barel bombe', niti koristi helikoptere. Činjenica da se ovaj napad dogodio ne sme biti iznenađenje ni za koga. Znamo da je sirijski režim i ranije koristio hemijsko oružje", dodala je.

 Britanska premijerka podsetila je na napad hemijskim oružjem prošle godine.

"Prošle godine, 4. aprila, korišćen je sarin protiv građana, hiljade žrtava i 500 povređenih. Nakon kumulativnih istraživanja došli smo do zaključka da će sirijski režim nastaviti s korištenjem hemijskog oružja. Pokušali smo to da zaustavimo diplomatskim kanalima, ali nismo uspeli. Sirijski režim se obavezao da će zaustaviti svoj program hemijskog naoružanja, ali te obveze nisu ispunjene", poručila je premijerka.

Mej je istakla i da "nikome nije cilj da se meša u građanski rat u Siriji".

"Ovde nije cilj da se mešamo u građanski rat, imali smo za cilj da pogodimo ciljeve i izbegnemo civilne žrtve. Gađanjem tih meta su smanjene sposobnosti sirijskog režima da širi hemijsko oružje. Ovo je prvi put da sam morala poslati snage u bitku, ne postoji teža odluka za premijera", kazala je Tereya Mej.

Komentara 20

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Laki

A sta vam je cilj gospodjo? Molim samo logicno objasnjenje!

2 0

Lugar

Gotovo niko ne pominje da je agresija na Siriju ilegalna. OUN nisu odobrile intervenciju, a u Americi je Kongres nije odobrio. Očigledno je već dugo vremena da Amerika ne poštuje NIKOGA, a sada da ne poštuje ni SAMU SEBE! To je ono što brine.

8 2

SSSS

Samo još da me uveri da je Bašar tol'ko blesav da koristi hemijsko oružje u trenutku dok ga ovakvi jedva čekaju da to uradi da bi ga bombardovali.

15 45

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo