Putin: Čin agresije u Siriji, Savet bezbednosti zaseda hitno

Putin: Čin agresije u Siriji, Savet bezbednosti zaseda hitno Izvor: REUTERS/Alexander Nemenov/Pool

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da Moskva saziva hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN zbog vojne akcije u Siriji i ocenio da napadi SAD, Britanije i Francuske predstavljaju "čin agresije", saopštio je Kremlj. Putin je ukazao da će vojna akcija na ciljeve u Siriji pogoršati humanitarnu katastrofu u toj zemlji.

 "Napadi imaju i destruktivne posledice na ceo sistem međunarodnih odnosa", rekao je Putin, navodi se u saopštenju Kremlja.

Dodao je i da će istorija dovesti stvari u red, kao i da Vašington već nosi veliki teret odgovornosti za "krvave napade na Jugoslaviju, Irak i Libiju".

On je kritikovao SAD i njene saveznike zbog toga što su pokrenuli napade pre nego što je omogućeno međunarodnim inspektorima za hemijsko naoružanje da posete mesta navodnih napada u Siriji.

U napadima nema ni civilnih, ni vojnih žrtava

Ruska vojska saopštila je da u napadima nema ni civilnih ni vojnih žrtava, javile su agencije.

"Prema preliminarnim informacijama, među civilnim stanovništvom niti sirijskom vojskom nema žrtava", rekao je načelnik Generalštaba ruske vojske Sergej Rudskoj na konferenciji za novinare.

Prema ruskoj vojsci, ukupno 103 krstareće rakete SAD, Francuske i Britanije, uključujući i američke rakete Tomahavk, su ispaljene, a 71 je presrela sirijska protivvazdušna odbrana opremljena sistemima sovjetske izrade.

"Ovo svedoči o velikoj efikasnosti ovih sistema (protivvazdušne odbrane) i odličnoj obuci sirijskog vojnog osoblja od strane naših stručnjaka", rekao je general Rudskoj.

Sirijska vojska raspolaže sistemima S-125, S-200, "Buk", "Kvadrat" i "Osa".

Moskva razmatra mogućnost isporuke sistema S-300

Imajući u vidu napade zapadnih zemalja, Moskva sada razmatra mogućnost isporuke modernih S-300 protivraketnih sistema Siriji i drugim zemljama, dodao je general.

Prema ruskoj vojsci, aerodromi sirijskih snaga nisu pretrpeli značajnu štetu u napadima, ali su "postrojenja koja se dovode u vezu sa takozvanim hemijskim programom Damaska delimično uništena".

Zgrade u tim postrojenjima dugo nisu korišćene i tamo nije bilo ni osoblja ni opreme, rekao je Rudskoj.

"Smatramo da napadi nisu odgovor na imaginarni hemijski napad, već reakcija na uspeh sirijskih snaga da svoju teritoriju oslobode od međunarodnog terorizma", rekao je on.

SAD, Francuska i Velika Britanija sprovele su noćas napade u Siriji posle nedavnog napada u Dumi u kojem su, kako tvrde zapadne zemlje, sirijske snage koristile hemijsko oružje.

Komentara 70

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Time

Kome zastitita u Rusiji lezi njemu, njemu tomahavci padaju po glavi! Kako ono Putin rece pre neki dan; "Oboricemo svaki avion i svaku raketu iznad Sirije?" ... Rusija u drustvu Irana, Sirije i Hezbolaha, kako to pravoslavno zvuci...

23 0

Russia je izgubila kompas

Bas tako, kako to ''pravoslavno''hriscanski zvuci, Asad, HAZBULA I HOMEINIJEVI muslimanski fanatici.

11 1

DTT

Mislis onaj Hezbollah koji se bori protiv Izraelske okupacije i permanentnog genocida? Od kada ste vi NATO botovi protiv Muslimana? Ja mislio da ste na strani Albanaca, Bosnjaka....

2 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo