Rujević: Napad u Siriji očekivan i stvar dogovora

Rujević: Napad u Siriji očekivan i stvar dogovora Izvor: N1

Novinar Dojče velea (DW) Nemanja Rujević kaže da je ovakav napad u Siriji očekivan i da je to neko "srednje očekivano rešenje". Gost Novog dana dodaje i da je stav Nemačke po pitanju Kosova jasan, a to je da je ono nezavisna država.

Napad jesam očekivao, i ako hladne glave razmatrate pisanja između najave Trećeg svetskog rata i toga da se ništa ne desi, ovo je neka srednja mera, ciljano gađanje, gde nema žrtava", rekao je Rujević u Novom danu.

Prema njegovim rečima, očigledno je da je sve "stvar dogovora".

"Očigledno je sve stvar dogovora. Kako bi Amerikanci izgledali mnogo opasno, oni su rekli 'mi nismo obavestili Ruse', a da bi Rusi izgledali kako mnogo brane Siriju, oni su rekli 'mi smo sad strašno povređeni, nisu nam javili, ovo će imati posledice", rekao je Rujević.

Novinar DW kaže da je ova reakcija slična kao prošle godine, kada se delovalo takođe posle jednog, navodnog, hemijskog napada.

 "Na sličan način je išla akcija kao prošle godine, osim što je sada korišćeno dvostruko više projektila, ali su svi objekti koji su gađani već bili prazni. Mi smo ovde prošli bombardovanje, i znamo da je suludo očekivati da tamo gde piše na mapi da je kasarna, da će tu biti nekog oružja", istakao je Rujević.

Na pitanje kako da se Srbija postavi u ovakvim situacijama, novinar DW kaže da je Vučić već rekao da Rusiju ne treba optuživati samo na osnovu spekulacija.

O tome zašto se Nemačka "drži po strani" i nije učestvovala u današnjim napadima u Siriji, gost N1 kaže da je razlog tome ekonomija.

"To nije nikakva novost, Francuska i Velika Britanija su uvek uz SAD. Nemci su se suzdržali i u Libiji, nisu bili ni u Iraku. Objašnjenje je ekonomija, privreda koja vrši pritisak da se ne zatežu odnosi sa Rusijom", dodaje Rujević.

Napominje da zapravo i nema nezavisnih informacija o Siriji, i niko ne može pouzdano da zna šta se jeste, a šta nije dogodilo.

Stav Nemačke jasan - Kosovo je nezavisno

O jučerašnjem sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i nemačke kancelarke Angele Merkel i porukama koje su mogle da se čuju, Rujević kaže da se te one nisu ni mogle da čuju.

"Poruke Anegele Merkel nismo ni čuli, čuli smo samo šta Vučić kaže da mu je ona rekla, a ne verujem previše u to što on govori", rekao je Rujević.

Merkel, kako kaže, jeste rekla da je Srbija ključna zemlja u regionu, ali je to nešto što je, po Rujeviću, normalno.

"Prostora za iznenađenje nema i stav Nemačke je jasan - Kosovo je nezavisna država, a vi vidite kako ćete to da podnesete", rekao je Rujević.

Pogledajte gostovanje u Novom danu:

Izvor: N1

Komentara 10

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Novi sendvič

Sta je botovi, nemate neku "izdiktiranu repliku" za g-dina Rujevica?

1 0

mr no

Moram priznati da me je g. Rujević nervirao kada je objavio da Saša Radulović ima "nerešena pitanja" u vezi sa porezima u SAD-u. Iako Radulovića i dalje cenim kao stručnjaka, u celoj priči je Rujević svoj posao odradio profesionalno, jer Radulović nije nikad crno-na-belo dao odgovore na ključna postavljena pitanja. A ostale Rujevićeve analize su lucidne i argumentovane.

26 4

Posteno

Ne bih se bas slozio. Napadi u Siriji su demonstracija sizofrene politike nekadasnjih vodecih drzava sveta. Amerika koja je izglasala Trampa, koga ceo njegov mandat pokusava da se resi. Britanija koja je izglasala bregzit iz koga bi sad da izadje. Jednokratni napad na drzavu koja ne moze da se brani... Sve bez smisla. Ono sto se zapravo desava je da se svetski kapital seli na istok planete, a zapad nema odgovor. Toliko o tome.

48 33

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo