Ministar demantovao vest, građani, ipak, izbegavaju paradajz

Da li je paradajz iz uvoza, koji se već našao na pijacama, bezbedan za ishranu i kome je naštetila vest koju je u javnost lansirala deklaracija sa upozorenjem da kora nije za ljudsku ishranu?

Izvor: N1

Iako je ministar poljoprivrede demantovao da je paradajz iz Turske otrovan, građani ga radije izbegavaju, a prodavci svakodnevno dobijaju pitanja odakle je stigao na tezge i sme li da se jede. Za izazivanje panike odgovornost snose mediji, smatraju u Savetu za štampu.

"Otrovni paradajz iz Turske na srpskim tezgama", osvanuli su naslovi u tabloidima, a strah se ubrzo proširio pijacama. Građani su odgovore najpre potražili od prodavaca.

"Pitaju otkud je, da li je kora upotrebljiva, ono što je u novinama pisalo, to i pitaju", kaže prodavačica na pijaci Milja Lađevac.

Pa radije biraju da sačekaju domaći...

"Pošto informaciju imamo da je nešto otrovano".

"Da se ne sme kora jesti, a šta je pod korom?"

"Ne kupujem za sada, još je rano, pošto je sve uvozni, dok ne krene naš domaći", rekli su građani s kojima smo razgovarali.

Ima i građana koji nisu poverovali da je paradajz iz uvoza opasan.

"Ma ne, to je čista demagogija. Mislite da je sve u redu? Mislim da jeste".

"Kupio sam paradajz".

"Jutros sam informisana na TV-u da je to ispravno i da je to samo bila panika i ništa više". 

Među 25 tona, tj. oko 4.000 gajbica, sporna deklaracija našla se na dve - uverava resorni ministar Branislav Nedimović. Na sajtu ministarstva poljoprivrede potom su i objavljene laboratorijske analize uzorka paradajza iz pošiljke, a u izveštaju se navodi da taj uzorak odgovara zahtevima iz Pravilnika o kvalitetu voća, povrća i pečurki.

"To je bila greška uvoznika koji je pogrešno deklarisao robu i zbog toga će protiv njega biti pokrenut prekršajni postupak. Zbog toga idemo u kontrolu svih graničnih prelaza i inspektora i izaći ćemo sa rezultatima naredne nedelje", naveo je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Neetičko, višestruko štetno i neprofesionalno - tako izveštavanje o paradajzu iz Turske komentariše član Komisije za žalbe Saveta za štampu Petar Jeremić.

"Novinari su jednu fotografiju sa Fejsbuka prihvatili zdravo za gotovo i počeli da šire paniku bez dubljeg ulaženja u problem. To jednostavno nije novinarstvo, novinarstvo znači da se svaka informacija mora proveriti", kaže član Kommisije za žalbe Saveta za štampu Petar Jeremić.

A posledice su, dodaje, i šteta po, u ovom slučaju, proizvođače i prodavce paradajza, ali i to što građani medijima sve manje veruju.

"Hajde da se zapitamo kako da očekujemo da nam ljudi kasnije veruju, ako smo ih sada slagali", naglasio je Jeremić.

Komentara 24

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Voće i povrće

Ministar je nastavio da konzumira mušmule sa košticam!

2 0

Deki

Neka neko pita ministra, zašto uvozimo paradajz, kad imamo naš?

33 1

Krvna grupa "A"

A zašto se reklamira paradajz, kada se zna da on ne odgovara krvnoj grupi "A" , koje u Srbiji ima preko 44% građana. Takođe njima ne odgovara ni meso (manje smeta piletina i ćuretina), pomorandže, rakija, viski, votka,

5 7

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo