Izmene Ustava u oblasti pravosuđa kod Venecijanske komisije

Izmene Ustava u oblasti pravosuđa kod Venecijanske komisije Izvor: N1

Ministarstvo pravde Srbije prosledilo je Venecijanskoj komisiji Nacrt izmene Ustava Srbije u oblasti pravosuđa.

Nacrt je objavljen na internet strani ministarstva zajedno sa radnim tekstom Ustavnog zakona za sprovođenje ustavnih amandamana, a kako iz ministarstva navode nacrt je usaglašen sa određenim komentarima sa drugog kruga javne rasprave, a uneta su i sasvim nova rešenja. 

Definisanje zaštitnog mehanizma koji treba da omogući izbor svih članova Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaca, i da spreči blokadu njihovog izbora predstavlja novo rešenje u nacrtu izmena, saopštilo iz ministarstvo. Kako je navedeno, preciznije je definisan pojam "istaknuti pravnik", što je bio jedan od zahteva stručne javnosti tokom javne rasprave. 

Detaljno su navedeni i razlozi za razrešenje sudija i zamenika javnog tužioca, a izmenjene su i odredbe o premeštaju sudija, kao i nespojivost funkcija sudija, javnog tužioca i zamenika javnog tužioca. U delu koji se odnosi na rad Visokog saveta sudstva, izostavljen je "zlatni glas" predsednika VSS, prilikom glasanja članova VSS. 

Takođe, izostavljena je i odredba kojom disciplinski postupak i postupak razrešenja sudija i predsednika sudova može pokrenuti i ministar nadležan za pravosuđe, piše u saopštenju. 

Radni tekst Ustavnog zakona definiše rokove u kojima će se Zakon o sudijama, Zakon o uređenju sudova i Zakon o javnom tužilaštvu, kao i Zakon o Visokom savetu sudstva, Zakon o državnom veću tužilaca i Zakon o Pravosudnoj akademiji uskladiti sa ustavnim amandmanima. 

Takođe, radni tekst zakona propisuje da sudije Vrhovnog kasacionog suda nastavljaju svoju funkciju u Vrhovnom sudu Srbije, a da zamenici Republičkog javnog tužioca nastavljaju da obavljaju funkciju u Vrhovnom javnom tužilaštvu Srbije. Ministarsto pravde navodi da bez pozitivne ocene Venecijanske komisije radnog teksta ustavnih amandmana neće ići u dalju proceduru usvajanja. 

Vlada Srbije je na jučerašnjoj sednici donela Zaključak, kojim je usvojila navedeni nacrt izmena Ustava i dala uputustvo da se isti prosledi Venecijanskoj komisiji na razmatranje.

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Visi priPravnik

Sta znaci sudije VKS a nastavljaju sa radom?Jel to znaci da ce biti reizbor sudija svih ostalih sudova koji ce biti izvrsen od strane novoustrojenog VSS a pod sapom izvrsne vlasti?Akademija i dalje uslov za izbor?Ko kontrolise Akademiju(izvrsna vlast) kontrolise i izbor sudija!Bolje da su se povukli u misju rupu posle onako loseg nacrta.Mogu misliti kako su ga doradili.Sto se grbo rodi vrijeme ne ispravi!

9 144

Bisenija

A šta kaže pravosudje? A ne donose li se presude U ime naroda?

16 136

Volume

Hocemo da budemo svi isti pred zakonom i bez politickih mesanja izvrsne vlasti!Hocemo pravdu!

22 157

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo