Statua Karla Marksa postavljena u njegovom rodnom gradu

Statua Karla Marksa postavljena u njegovom rodnom gradu Izvor: Reuters/Wolfgang Rattay
Spomenik Karlu Marksu u njegovom rodnom gradu Triru.

Velika statua osnivača komunizma Karla Marksa postavljena je u njegovom rodnom mestu Triru, na jugu Nemačke, nakon što je prihvaćena bronzana skulptura poklon Kine.

Statua teška tri tone postavljena je uoči 200. rođendana ovog uticajnog mislioca i filozofa 5. maja kada će biti i svečano otkrivena.

"Karl Marks je najčuveniji sin Trira", rekao je gradski zvaničnik Andreas Ludvig.

Statua, koja premašuje pet metara zajedno sa postamentom, prikazuje zamišljenog Marksa kako drži knjigu u jednoj ruci.

Gradsko veće glasalo je da prihvati poklon kineske Vlade u martu 2017. godine.

Marksova fotelja uskoro u muzeju u Triru

Fotelja u kojoj je nemački filozof Karl Marks sedeo dok je proučavao, pisao i verovatno proveo poslednje sate biće sledećeg meseca izložena u njegovom rodnom mestu, nemačkom gradu Triru.

Istrošena fotelja od hrastovine koja je ranije bila u njegovom londonskom stanu trebalo bi da stigne u četvrtak za izložbu koja se otvara povodom 200. godina od njegovog rođenja 5. maja.

Nemačka politička fondacija Friedrich Ebert Foundation kupila ju je od Marksove porodice u Parizu 2014. a od tada bila je čuvana u Bonu.

"Tu fotelju vidimo, iznad svega, kao simbol njegovih ideja koje nastavljaju da žive nakon njegove smrti", kazala je An Katrin Tom, kustoskinja Marksovog muzeja u kome će fotelja biti izložena.

Marks, jedan od duhovnih začetnika komunizma rođen je 5. maja 1818. u nemačkom gradu Triru u kome je proveo prvih 17 godina života.

Komentara 9

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Душан Калинић

Јел мања од Гагаринове са Новог Београда!?

0 0

6.OKTOBAR

,,Fabrike industrijalcima,zemlja farmerima-VISAK VREDNOSTI RADNICIMA U FABRIKAMA I NA ZEMLJI".Na ovaj nacin treba prici Marksu i tako ga tumaciti u 21.veku.

5 2

Djordje

Covjek je uradio svoje,nasamario je pravoslavlje!

4 18

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo