Radnici propalih firmi iz Niša na korak od plata?

Radnici propalih firmi iz Niša na korak od plata? Izvor: N1
Arhiva

Nekoliko stotina radnika propalih društvenih firmi i učesnika rata 1999. godine protestovalo je ispred Gradske kuće u Nišu, zahtevajući isplatu zaostalih plata i ratnih dnevnica.

Predstavnik radnika Žarko Đorđević rekao je da su radnici na korak od rešenja svog višegodišnjeg problema.

"Postigli smo dogovor da nas naredne sedmice primi premijerka Srbije Ana Brnabić. Jedini naš cilj na tom sastanku je da dogovorimo početak i način isplate zaostalih zarada", kazao je Đorđević.

Predsednik Udruženja "Gvozdeni puk" Dejan Milošević na skupu je, međutim, kazao da radnici i borci zahtevaju od premijerke da dođe u Nišu kako bi joj predočili svoje zahteve.

"Zahtevamo isplatu plata i ratnih dnevnica, isplatu socijalnog programa i doprinosa radnicima, donošenje zakona o borcima, nacionalne penzije za borce koji penziju nisu stekli na drugi način, i boračkih dodataka za one koji su stekli penziju u firmama", rekao je Milošević.

On je rekao da su se predstavnici radnika i učesnika rata dogovorili da ubuduće na pregovore u Vladu Srbije odlazi tročlana delegacija koju će činiti dva predstavnika radnika i jedan predstavnik boraca.

"Tražimo odgovore na ove zahteve u roku od sedam dana, u suprotnom radikalizovaćemo protest. Para ima koliko hoćete, samo je potrebna dobra volja i da neko dođe u Niš i vidi kako ljudi žive ovde", rekao je Milošević.

Učesnici protesta nosili su danas na desetine transparenata na kojima je pisalo "Zakon za sve", "Radnici su robovi", "Hoćemo pravdu". Na jednom od transparenata nalazila se fotografija Aleksandra Vučića i natpis "Care, gde su naše pare?".

Protest radnika i učesnika rata 1999. godine podržali su Policijski i Vojni sindikat Srbije.

Zaostale zarade potražuje oko 9.000 radnika nekadašnjih giganata poput Elektronske industrije Niš i Mašinske industrije. Radnici uglavnom imaju izvršne sudske presude, a među njima ima i onih koji potražuju više od 100 zarada.

Procenjuje se da ukupna potraživanja radnika iznose oko 4,5 milijardi dinara.

Tagovi: radnici , Niš

Komentara 9

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Kozimo

Na korak do plata i dva koraka do gubitka aerodroma...šta mislite imali to veze jedno sa drugim.

24 1

6.OKTOBAR

Resenje je u donosenju ZAKONA-ZRTVE U PRIVATIZACIJI DRUSTVENE I ZADRUZNE SVOJINE,od pocetka unistavanja te svojine do poslednjeg drustvenog preduzeca.Satisfakcija svim radnicima u Srbiji a racuna se da ih je oko 100000.zakinutih po vise osnova,plate,radni staz,socijalni program.SATISFAKCIJA PO MODELU STARE DEVIZNE STEDNJE -ROK 5.GODINE U 60 JEDNAKIH RATA.100000 EH RADNIKA U PROSEKU 20.GDINA RADNOG STAZA,PUTA 200 EVRA,TO JE PO RADNIKU PO 4000 EVRA,STO UKUPNO IZNOSI OKO 4-5.MILIJARDI EVRA.Nije tacno da ova zemlja nema novca,Srbija trenutno u svom vlasnistvu ima imovinu vrednu od 350-400 milijardi evra,vise od 600000 ha zemlje,1,2mliona ha. sume, 20. miliona metara kvadratnih poslovnog prostora,EPS,Komunalni otpad,Parkin g prostore,Sportske objekte i profi timove,Vodovod i kanalizaciju,Banje i lecilista,Zdravstvo i Skolstvo.SVE OVO SU STVARALE GENERACIJE RADNIKA U SISTEMU SOCIJALIZMA-TZV.DRUSTVENA SVOJINA.Drzava je presla na novo upravljanje tom imovinom,privatizacijom i imitiranjem kapitalizma.Ovim zakonom,a sa time se slazu i vecina nasih i svetskih ekonomista, DA OVA IMOVINA DO 70% TREBA DA PREDE U PRIVATNE RUKE-DEO U RUKE ZRTAVA PRIVATIZACIJE I ZRTAVA RATNIH ZBIVANJA,TU DODATI KONACNO ZAVRESETAK RESTITUCIJE.nakon namirenja ove tri kategorije,Srbija moze krenuti pravim putem u Evropu i EU.

18 2

Blago Nama

Sledece godine....sledeceg meseca....sledece nedelje....kakvo poniženje!!!!

30 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo