Ruski sud zabranio aplikaciju Telegram

Ruski sud zabranio aplikaciju Telegram Izvor: Pixabay. com

Ruski sud zabranio je mesindžer Telegram pošto je odbio da Federalnoj službi bezbednosti Rusije dostavi ključeve za dešifrovanje poruka.

Šef ruskog komiteta za kontrolu medija Aleksandar Žarov izjavio je da će taj mesindžer biti uskoro blokiran.

Vrhovni sud Rusije odbacio je ranije zahtev Telegrama da se proglasi nezakonitom naredba Federalne službe bezbednosti od jula 2016. godine da joj kompanije daju ključeve za dešifrovanje poruka.

Predstavnik Telegrama Ramil Ahmetgalijev izjavio je da Telegram ne može da ispuni zahtev FSB, jer kompanija "smatra svojom obavezom da čuva tajnost prepiske korisnika".

Predstavnik FSB je na sudu izjavio da predaja ključeva za dekodiranje prepiski "ne krši ustavna prava građana".

Moskovski sud je u oktobru kaznio Telegram mesindžer LLP sa 800.000 rubalja zbog odbijanja da FSB dostavi ključeve za dekodiranje.

Telegram je, međutim, 21. marta pred Evropskim sudom za ljudska prava osporio tu novčanu kaznu.

Šef međunarodne grupe za zaštitu ljudskih prava Agora, Pavel Čikov, koja zastupa Telegram na sudovima izjavio je 2. aprila da administrator servisa ni u kojim uslovima nema pristup informacijama koje daju mogućnost dekodiranja poruka, jer je sistem tako tehnički organizovan.

Tagovi: Rusija , sud , Telegram

Komentara 15

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

beli

Da li bilo ko od komenatora cita vazece zakone koji regulisu komunikaciju kod nas, na zapadu ili istoku? Po svim mogucim zakonima ukljucujuci i kod nas bilo kakva komunikacija koja ne moze da se prisluskuje je zakonom zabranjena. Razvoj takvog softvera je zabranjen. Iealisticko mastanje o nekakvoj privatnosti od drzave je upravo to, mastanje. Tako velicani zapad to prisluskivanje samoradi perfidnije. Pogledati projekat Prism koje publikovao ESnowden. Bukvalno nijedan podataka koji stavite na Net korsiteci US softver nije tajna i firme koje razvijaju taj softver kako ne bi gubile musterije tajno daju pristup agencijama USA. Postoji set kripto alata koji se koriste pri komunikaciji ali je duzina kljuceva svih ogrnicena upravo iz tih razloga i svako ko i najmanje zaobidje to ogrnicenje bilo gde prolazi isto. Pogledati sudbinu slicne aplikaacije Blueberry-a od pre nekih 8-10 god. Svuda su bili blokirani.

12 3

Sloboda ili Ništa

Bezbednjaci ne smeju imati prava da češljaju privatnu prepisku i razmenu sadržaja svakog pojedinca na planeti. Ako su sposobni da nekoliko puta sruše čitave sisteme ilegalne trgovine u dark vebu onda su sposobni i da nadziru teroriste i krimose na aplikacijama i servisima sa ozbiljnom enkripcijom. Nego su ljenji a žele apsolutnu kontrolu svega kao NSA. Takav KGB na stereoidima se mora temeljno razgraditi i kontrolisati.

23 0

crni domino

Rusofili, sta ovo treba da znaci!? Volite da trpate nos u privatan zivot gradjana!? Pa ne ide to braco rusofili!

25 6

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo