Skup protiv Istanbulske konvencije, čulo se i za dom spremni

Skup protiv Istanbulske konvencije, čulo se i za dom spremni Izvor: Ivo Cagalj/PIXSELL

U Splitu je održan protest protiv ratifikacije Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulska konvencija) o kojoj se sutra glasa u Saboru, a na skupu su se čule antivladine poruke, kao i skandiranje ustaškog pozdrava Za "dom spremni".

Procene o broju okupljenih na splitskoj Rivi su različite i kreću se se od oko 15 hiljada, pa do čak 70.000, koliko su procenili organizatori.

Protest je organizovan pod nazivom "Split protiv Istanbulske konvencije", a organizovala ga je ultrakonzervativna građanska inicijativa "Istina o Istanbulskoj" sastavljena od 30-tak udruženja. Prema izveštajima lokalnih medijia, okupljeni su uzvikivali "Ovo je Hrvatska", a čuo se i povik "Za dom spremni". Skandiralo se i "U boj, u boj za narod svoj", "Izdaja, izdaja" i "Zovi samo, zovi".

Okupljeni su nosili i brojne transparente s porukama protiv premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice Andreja Plenkovića.

Organizatori su u govorima uglavnom kritikovali Vladu, posebno premijera, i pozvali poslanike vladajućeg HDZ da glasaju "po savesti" i ne slede uputstva stranačkog vrha. Uz to su Plenkovića prozivali za sluganski odnos prema Briselu. 

Predsednik splitsko-dalmatinskog udruženja logoraša Ivan Turudić rekao je da se zajedno s drugim hrvatskim braniteljima borio za Domovinu i upitao ko danas ima pravo da sve to zaboraviti i uništava hrvatsku porodicu namećući nam kroz Istanbulsku konvenciju rodnu ideologiju kao "bolje i prirodnije rešenje". 

Među okupljenima su bili poslanici u Saboru, kao i kontroverzni pevač Marko Perković Thompson, čiji su nastupi poznati po ustaškoj ikonografiji.

U Splitu je održan i manji kontraprotest tokom kojeg su u more pušteni lampioni u znak sećanja na ubijene žene. 

Ratifikaciji Istanbulske konvencije protive se konzervativni krugovi i Katolička crkva u Hrvatskoj uz tvrdnju da uvodi "rodnu ideologiju".

Premijer Hrvatske i predsednik HDZ Andrej Plenković rekao je juče u Saboru da je iz odgovornosti prema žrtvama potrebno ojačati nacionalne mehanizme za sprečavanje nasilja nad ženama i da zato čvrsto stoji iza Konvencije. On je odbacio sve kritike o uvođenju rodne ideologije. 

Plenković najviše problema s Konvencijom ima u redovima svoje stranke, jer su se neki od najviših stranačkih funkcionera izjasnili protiv njene ratifikacije. 

Najveća opoziciona stranka, Socijaldemokratska partija, kao i još neke manje stranke, najavile su da će podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije, pa se očekuje da ona bude i potvrđena.


Komentara 16

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Marija

Natalitet ne ugrozavava nikakva konvencija, nikakav treci rod, a posebno ne zenska prava, o kojima je u stvari i rec u ovoj konvenciji. Natalitet ugrozava sam patrijarhat, religija, ideje "tradicionalizma" i nespremnost na promene, zatucanost. Promene su sastavni deo zivota bilo koje vrste, a tradicionalizam je opozit tome i predstavlja nestajanje. Ovim upravo seku granu na kojoj sede, ali ocigledno toga nisu ni svesni.

10 3

Zaklina

Slobodarski Split!

3 7

Mirrko

Skoro svi normalni Hrvati su pobegli iz Hrvatske, ovo je ono sto je ostalo.

20 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo