Šta učiniti ako se ljubimac izgubi?

Šta učiniti ako se ljubimac izgubi? Izvor: Shutterstock

Ono što svaki vlasnik kućnog ljubimca najmanje želi je da se njihov najdraži četvoronožni prijatelj izgubi. Zato je dobro znati šta raditi u slučaju ovog nemilog događaja.

Sigurno ćete, afektivno, prvo početi da ga dozivate jer se nadate da nije otišao predaleko. Kada shvatite da ga nema i da se ne vraća, počinje da vas hvata strah i panično tražite pomoć. Polako, jer vam panika samo može odmoći u traženju.

Prvo, šta je razlog njihovog bega? Neki psi imaju urođen instikt za lutanjem, pa ukoliko pronađu način da se iskradu iz doma ili dvorišta i odu u istraživanje okoline, to će i učiniti. Ukoliko ne odu predaleko, uskoro će se vratiti i ponekad nećete ni saznati šta se zapravo desilo.

Ipak, ponekad psi pojure za nekim i završe izgubljeni na nepoznatom terenu. Kada se to dogodi, neki psi kao da imaju urođen GPS koji im pomaže da pronađu svoj dom. Oni manje “navigacijski nastrojeni” psi nastavljaju da tumaraju u potrazi za ljudima koji će mu pomoći. Nesterilisani psi pojuriće i za mirisom ženke koji osete u vazduhu i izgubiće se u potrazi za njom.

Psi koji su izgubljeni, vrlo verovatno su i previše uplašeni, pa će potražiti najbliže sklonište – rupu, podrum ili neko slično mesto. Vlasnicima se ovom prilikom savetuje da ljubimce traže bilo peške bilo kolima u ranim jutarnjim časovima jer je tada, zahvaljujući smanjenom intenzitetu saobraćaja, veća verovatnoća da će ga i uočiti.

Stručnjaci tvrde da je jedan od dobrih načina da se izgubljeni ljubimac vrati ostavljanje nekolicine stvari ispred kuće, čiji miris bi mogao da privuče ljubimca. To može da bude neka omiljena igračka, ćebe, jastuk na kome je spavao…

Razgovarajte sa komšijama, prolaznicima, jer upravo oni mogu biti korisni za sticanje novih informacija i širenje vesti o nestalom ljubimcu. Oglasi na Internet sajtovima za nestale i lepljenje plakata su svakako “must have” u ovoj nemiloj situaciji. Naravno, posetite i veterinara vašeg psa kao i veterinarske ordinacije u komšiluku. Oni imaju veoma važnu ulogu u pronalaženju nestalih ljubimaca.

Osim što mogu da očitaju broj mikročipa, oni su često spremni i da prošire vest o tome da neko traži izgubljenog ljubimca. Pouka koju iz ovog dela teksta zaključujete je da obavezno čipujete svoje ljubimce. Osim što ste u zakonskoj obavezi da ovo uradite, odgovornost vas kao vlasnika je ipak prioritet.

Tagovi: pas , psi , ljubimci

Komentara 17

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Djulinka

Osete slobodu i retkost je da se vracaju.Moj se vratio ali tek nakon godinu dana lutanja.Svesna sam da ce se to ponoviti ali ne smeta mi,takav je i volimo ga kao sto on voli nas. Protiv cipovanja sam i necu ga cipovati.

0 0

Covek

Eh @BRAVO@ da si u skoli,rekli bi ti da si promasio temu. Skola,sta je to?

2 1

Nahtigal

Što bi reko jedan stari dreser pasa "pas koji ode od tebe, ne treba ti"

1 22

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo