Dodik: Izetbegović šalje ratnohuškačke poruke

Dodik: Izetbegović šalje ratnohuškačke poruke Izvor: N1
(arhiva)

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović šalje ratnohuškačke poruke i da ide putem koji vodi konfliktu.

Dodik je naglasio da bi svaka Izetbegovićeva akcija koja podrazumeva oružje bila nelegitimna, odnosno da legitimitet nemaju njegovi snovi o ratu, koji povremeno najavljuje.

"Nema vojsku, niti policiju. Da bi Oružane snage BiH bile upotrijebljene, odluku mora da donese Predsedništvo BiH, a ako bi hteo da upotrebi policiju u Federaciji BiH, tu odluku moraju da donesu i Hrvati, a on tu odluku nema", rekao je Dodik novinarima u Modriči.

Predsednik RS rekao je i da je Srpska jedina koja ima legitimnu nadležnost nad određenom oružanom strukturom, a to je nad svojom policijom.

"Da smo izgubili policiju i da se nismo odlučno borili za njen status danas ne bi bilo ni Republike Srpske. To je bio dio projekta i, budući da se nije desilo, Izetbegović sada sanja druge snove, ali brzo odlazi u prošlost", naglasio je Dodik.

Komentarišući izjavu Izetbegovića da BiH neće trošiti novac na kupovinu raketnih sistema i aviona, ali da će zaokružiti proizvodnju municije za tržište, ali i za, kako je rekao, ne daj Bože, Dodik je naveo da je riječ o nekom hvalospevu Izetbegovića.

"Neka on čeka to ne daj Bože", poručio je Dodik. 

On je podsetio da je naporima međunarodne zajednice u Srpskoj uništena sva namenska industrija, dok je u FBiH ostalo šest fabrika naoružanja i municije koje i danas rade. 

"On nema potencijala i ne može mu pomoći ni 16 fabrika, a kamoli tih šest", rekao je Dodik. 

On je napomenuo da je Srpskoj oteta nadležnost u vezi sa oružjem i da je prenesena na nivo BiH, te da je Predsedništvo BiH vrhovni komandant Oružanih snaga BiH. 

"Na ovakve izjave bi trebalo da reaguje srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić koji je tamo u ime Srba, ali se pokazuje slab u zaštiti naših interesa", istakao je Dodik. 

On je podsetio da je pre dva dana Izetbegović izjavljivao da su Bošnjaci u Srpskoj diskriminisani, što nije tačno, a nije rekao da Dom naroda Parlamenta FBiH nije adekvatno popunjen Srbima i da se Srbima sudi po zakonima koji imaju strože odredbe na šta je reagovala i međunarodna zajednica. 

"Ako bi neko mogao da govori o diskriminaciji u BiH, onda su to, osim Hrvata, i Srbi, i to od većinskog naroda - Bošnjaka i njihovih političkih predstavnika koji pokušavaju da nametnu strategije za sveukupan razvoj", naglasio je Dodik.

Komentara 33

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Jagd

Mile Mile,ugojio si se opasno!

5 0

Bane

Ko o cemu, baba o ustipcima...

16 0

Chicha

Pa i ti bi Mile hteo da Srbiju uvučes u rat, mnoge tvoje izjave mirisu na to.

25 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo