Hrvatska o presudi Šešelju: Preblaga kazna u odnosu na dela

Hrvatska o presudi Šešelju: Preblaga kazna u odnosu na dela Izvor: PIXSELL

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova pozdravilo je presudu Žalbenog veća Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu, kojom je Vojislavu Šešelju preinačena prvostepena oslobađajuća presuda, ali i ocenilo da je izrečena kazna "znatno preblaga u odnosu na počinjena dela i posledice do kojih su ona dovela".

Ministarstvo "pozdravlja utvrđivanje odgovornosti Vojislava Šešelja za zločine protiv čovečnosti zbog huškačkog govora u Hrtkovcima 6. maja 1992. koji je rezultirao deportacijom, progonom, prisilnim raseljavanjem i drugim nečovečnim postupanjem protiv vojvođanskih Hrvata", kao i utvrđivanje "postojanja sistemskog i raširenog napada na nesrpsko civilno stanovništvo u kojem je učestvovao i Vojislav Šešelj kao potvrdu planskog kriminalnog delovanja usmerenog na stvaranje 'velike Srbije'", navodi se u saopštenju. 

U isto vreme, međutim, Ministarstvo izražava "žaljenje zbog propusta Žalbenog veća da utvrdi odgovornost Vojislava Šešelja za počinjenje i uključenost u počinjenje najtežih zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina tokom agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu njegovim zločinačkim delovanjem na njihovom državnom području (posebno Vukovar)", kao i Šešeljevo učešće u "udruženom zločinačkom poduhvatu usmerenom na trajno uklanjanje nesrpskog stanovništva, u prvom redu Hrvata i Bošnjaka, s područja koje je tadašnje srpsko političko i vojno vođstvo smatralo srpskim".

Kao jedan od glavnih zagovornika ideje o "velikoj Srbiji", sa zapadnom granicom Virovitica-Karlovac-Karlobag, svojom huškačkom i varvarskom retorikom Vojislav Šešelj motivisao je i podsticao svoje dobrovoljce, ali i druge srbijanske jedinice, na progon i ubijanje Hrvata i Bošnjaka, navodi se u saopšenju. 

Dodaje se da Vlada Hrvatske "saoseća sa svim žrtvama i porodicama žrtava zločina počinjenih za vreme i pod okriljem velikosrpske agresije, a koji nakon više od dve decenije čekanja danas nažalost nisu dočekali dugo očekivanu pravdu" kao i da će nastaviti da širi "istinu o Domovinskom ratu i ulozi svih koji su na bilo koji način učestvovali u počinjenju ratnih zločina prilikom agresije na Hrvatsku i ustrajati na njihovom kažnjavanju".


Komentara 15

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

groK

Licemerno braćo Hrvati, kranje licemerno.

102 5

Душан Калинић

Ако вам је то мало а мало јесте натерајте Вучића и његове другаре да га затворе доживотно.

25 153

Slađana Prodanivić-Mićić

A Lora?? Koju kada pomenem N 1 ne objavljuje konentar.Jasenovac ali '92.

118 10

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo