Šešelj: Protivpravna presuda, preduzeću mere protiv nje

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj ocenio je da je presuda koju je protiv njega donelo Žalbeno veće mehanizma u Hagu protivpravna i dodao da će preduzeti određene mere protiv nje.

Izvor: N1

Vojislav Šeselj kaže da ce podneti zahtev za preispitivanje pravosnažne presude u Hagu. Tvrdi da po anglosaksonskom pravu žalbeno veće nije moglo prvostepenu oslobađajuću da preinači u osuđujuću presudu, već da je moglo samo da traži ponovno suđenje.

Lider SRS- a kaže za N1 da bi sve zločine koje mu Hag stavlja na teret ponovio, ako bi opet bio u prilici.

"Oni su mogli da ukinu presudu i vrate je na ponovni postupak", kazao je lider radikala i dodao da si drugostepenu presudu protiv njega doneli oni koji ga "nikada u životu i nisu videli".

Prema njegovim rečima, u Hrtkovcima nikada nije bilo sistematskog i rasprostranjenog napada na civilno stanovništvo. 

"Raspostranjen i sistematski napad je kada artiljerija tuče, kada minobacači pucaju. Nijedan Hrvat nije proteran sa područja Vojvodine, nego su svi prethodno zamenili stanove i kuće i prošli mnogo bolje od Srba", rekao je on. 

Šešelj je kazao da je "veoma ponosan na sve pripisane ratne zločine i zločine protiv čovečnosti i da je spreman da u budućnosti višestruko obnovi". 

Međunarodni sud u Hagu pravosnažno je osudio Šešelja na 10 godina zatvora zbog podsticanja i počinjenja progona Hrvata u selu Hrtkovci u Vojvodini, 1992. godine. Apelaciono veće suda konstatovalo je da je Šešelj kaznu već odslužio, jer je u pritvoru u Hagu bio od 2003. do 2014. godine. 

Veće je u svim drugim aspektima odbacilo žalbu tužilaca na prvostepenu presudu kojom je Šešelj bio oslobođen krivice na zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.

Pravosnažnom presudom potvrđeno je da nije postojao udruženi zločinački poduhvat trajnog i nasilnog uklanjanja Muslimana i Hrvata sa velikih delova teritorija Hrvatske i BiH, koje bi bile uključene u novu državu pod srpskom kontrolom. Po optužnici, na čelu tog poduhvata bio je tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević, a jedan od učesnika bio je Šešelj.

Izvor: N1

Komentara 77

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Zeljko N.Bgd.

Nas vojvoda g.Seselj je jedan od najvecih patriota na ovim prostoprima, pored druga Vulina ex gen sek JUL-a. On za tom ima materijalne i druge dokaze u vidu nekretnina, novca u stranim bankama i dr. Nazlost, izmakla mu je suma na ime naknade stete za 10 godina provedenih u Hagu. Steta, a toliko se trudio.

97 16

Ćiča

Možda je tebi presuda protivpravna, ja nju neću da komentarišem jer nisam za to kvalifikovan, znam samo da sam politikom S. Miloševića, Šešelja i njihovih sledbenika iliti istomišljenika i saradnika proteran sa dedovine, izgubio sve što sam desetinama godina stvarao, došao u sredinu u kojoj sam nepoželjan, došao u situaciju da kao visoki intelektualac čekam u red pred Crkvom ili Crvenim krstom za neku flašu ulja ili neko kilo brašna. E moj Vojo, dotle ste doveli na hiljade Kosovskih prognanika pa da imaš imalo časti i osećaja odgovornosti nebi čekao presudu nekog suda, koji jeste politički.

78 10

3X

Ti si osuđen za ratne zločine..

64 9

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo